Moment istoric. Legea britanică va recunoaște animalele drept ființe cu drepturi - practici precum vânătoarea de trofee, interzise

  • 12 Mai 2021 11:20
Moment istoric. Legea britanică va recunoaște animalele drept ființe cu drepturi - practici precum vânătoarea de trofee, interzise

Animalele vor fi recunoscute de legea britanică drept ființe cu drepturi, a anunțat guvernul de la Londra, care urmează să introducă o serie de legi cuprinzătoare prin care să interzică practici precum exportul de animale vii sau vânătoarea de trofee, relatează The Guardian și BBC, potrivit Digi24.ro. Printre animalele protejate de viitoarea legislație se numără și animalele de companie, de fermă dar și animalele sălbatice.

Reformele anunțate vor fi adoptate ca set de legi, printre care o lege care va recunoaște animalele drept „ființe cu simțire” (eng.: sentient). Protecția se va aplica animalelor de companie, de fermă și sălbatice din UK dar și animalelor din străinătate, prin interdicții asupra comerțului de fildeș, aripioare de rechin. Ar putea fi adoptată și o interdicție pentru producția și comercializarea de foie gras, un preparat obținut prin îndoparea forțată a rațelor și gâștelor.

Unele dintre măsuri, precum microciparea pisicilor sau oprirea oamenilor din a ține primate ca animale de companie sunt pegătite deja de ani buni. Altele, precum restricționarea exportului de animale vii au fost subiectul unor campanii publice vechi de decenii.

„Suntem o țară de iubitori de animale și suntem prima țară a lumii care adoptă legi pentru bunăstarea animalelor. Planul nostru de acțiune pentru bunăstarea animalelor va duce la îndeplinirea angajamentului nostru pentru interzicerea exportului de animale vii, pentru interzicerea ținerii primatelor ca animale de companie și vom adopta noi legi împotriva contrabandei cu căței”, a spus George Eustice, ministrul mediului din guvernul Regatului Unit.

Planul de acțiune pentru bunăstarea animalelor include măsuri menite să oprească furtul de animale de companie. Zgărzile cu șocuri electrice folosite pentru a dresa animale de companie vor fi și ele interzise, iar astfel de practici barbare vor fi pedepsite.

De asemenea, cursele ilegale de iepuri și folosirea de capcane cu lipici vor fi și ele interzise. Folosirea de cuști pentru păsări de curte și penru porci nu va fi interzisă direct, însă folosirea lor va fi examinată, iar fermierii vor primi stimulente pentru a îmbunătăți bunăstarea și sănătatea animalelor lor printr-un nou regim de subvenții.

Conform BBC, citat de DIGI24, legea va recunoaște că animalele au capacitatea de a simți foame și durere și sunt conștiente de ce li se întâmplă. În același timp, reclame la practici folosite în alte țări, precum călărirea elefanților vor fi și ele interzise.

Grupurile și organizațiile pentru protecția și bunăstarea animalelor au salutat proiectul guvernului britanic însă au atras atenția că este nevoie de acțiune continuă și că această legislație nu reprezintă doar expresia respectului față de animale ci și o metodă eficientă de combatere a schimbărilor climatice, rezistenței la antibiotice și de combatere a pandemiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău