Mold-street: Un holding din Turcia este noul pretendent la portul Giurgiulești (Revista presei)

  • 05 Februarie 09:35
 Mold-street: Un holding din Turcia este noul pretendent la portul Giurgiulești (Revista presei)

Efectuarea expertizei în dosarul lui Șor, suspendată – titrează Ziarul de Gardă, care citează un comunicat al Centrului Național de Expertize Judiciare (CNEJ) al Ministerului Justiției. Instituția anunță că, actualmente, efectuarea expertizei economico-financiare judiciare în dosarul lui Ilan Șor este suspendată „în legătură cu necesitatea prezentării de către ordonator a unor materiale suplimentare pentru examinare”.

Ședința programată pentru 31 ianuarie în dosarul lui Ilan Șor, deschis pentru escrocherie și spălare de bani, a fost amânată pentru data de 21 februarie. Motivul amânării ar fi fost faptul că „dosarul nu a parvenit de la expertiză”. Ziarul de Gardă amintește că Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul. Deputatul Ilan Șor a părăsit vara trecută R. Moldova. În luna august, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

Ziarul de Gardă mai scrie despre cazul unui judecător condamnat la închisoare cu executare, care rămâne în libertate.

Un holding din Turcia este noul pretendent la portul Giurgiulești, scrie Mold-street. Una din companiile holdingului Yildirim, printre cele mai mari grupuri industriale din Turcia, ar fi gata să preia dreptul de operare a Portului. Subiectul a fost discutat în cadrul unei vizite la Istanbul a bașcanului regiunii Găgăuze Irina Vlah.

Timpul preia un comentariu al istoricului Octavian Țâcu, care denunță „asaltul asupra istoriei” de către PSRM. El observă vânzoleala guvernării socialisto-democrată pe lângă istorie - ba ministrul care încurcă discursurile are ceva cu manualele, ba se resping toate proiectele Institutului de Istorie, de o expertiză la comandă, sau diferite pseudo-conferințe cu tematice siropoase, pentru a-l proslăvi pe Homo Moldovanus Sovietic.

Autorul comentează recenta Conferință cu participare „internațională” - ”Educația istorică în Moldova Independentă: experiența națională și internațională”, organizată de Asociația Istoricilor și Politologilor ”PRO MOLDOVA”. Conferința a avut drept scop atragerea atenției atât a opiniei publice, cât și a autorităților asupra necesității introducerii în școlile din țară a obiectului de Limbă Moldovenească și Istorie a Moldovei. Ce vor acești neo-Homo Moldovanus neliniștiți? Ceea ce a vrut Moscova de la 1924 încoace - să ne arate că românii și moldovenii sunt două popoare diferite, care vorbesc două limbi diferite. Istoricul Octavian Țâcu subliniază  că încercarea de a schimba istoria și limba n-a reușit-o nici regimul totalitar sovietic.

sursa foto: mold-street

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chişinău
9 °C
cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,1 m/s
Thu
6 °C
Fri
7 °C
Sat
10 °C
Sun
8 °C
Mon
5 °C

Curs oficial BNM 02 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0693 0.1074
USD 18.3389 0.1131
RON 4.1569 0.0218
UAH 0.6624 0.0055
RUB 0.2328 -0.0006
Arhivă Radio Chișinău