Mold-street: O parte din universitățile din R.Moldova se vor închide (Revista presei)

  • 18 Mai 2018 09:36
Mold-street: O parte din universitățile din R.Moldova se vor închide (Revista presei)

Revista presei - 18 mai 2018.

La data de 20 mai urmează să se desfășoare alegerile locale noi în municipiul Chișinău pentru funcția de Primar General. De la anunțarea datei alegerilor, mai multe instituții sociologice au prezentat sondaje de opinie, iar portalul TRIBUNA publică rezultatele acestora privind preferințele electoratului pentru Chișinău.

Pe de altă parte, Alexandru Vakulovski comentează într-un editorial pe Deschide.md că „Sondajele bruiază alegătorii”. Autorul își exprimă neîncrederea față de veridicitatea sondajelor apărute în ultimele zile,  care „au părut mai degrabă o armă a manipulării și a PR-ului decât un instrument sociologic. Aproape fiecare candidat vine cu sondajul lui. L-am văzut pe Ivan Ceban câștigător, pe Silvia Radu – câștigătoare, iar Andrei Năstase ba nu are voturi, ba e în spatele câștigătorilor din primul tur și în al doilea e victorios. … vezi cine le distribuie și ți-e foarte clar cine le-a comandat. Iar în „județul” nostru știm foarte bine că cei angajați își respectă prea mult angajatorii și au grijă de viitorul lor, în consecință: le fac pe plac, le dau ceea ce vor să vadă”, scrie Alexandru Vakulovski.

„Cei care merg duminică la vot dar încă nu au decis cu cine vor vota, sau cei care nu știu dacă e cazul să se prezinte sau nu la scrutin, ar trebui să țină cont de un lucru important: Plahotniuc va vota, scrie Cotidianul.md. Și nu doar el, dar și finul său Candu, Constantin Botnari „Borsetca”, Țuțu, Iaralov, Diacov, Marian Lupu, transfugii din Parlament, miile de trolli pe care-i întâlniți pe rețelele de socializare, plătiți de GBC din bani furați tot de la voi. Ei toți vor vota. O vor face disciplinat și vor avea cu cine. Nu-și vor pune nicio clipă întrebarea dacă merită sau nu să sacrifice 20 de minute cât să ajungă până la secția de vot. Și nici nu se vor întreba dacă au cu cine vota. Putem alege să ne lamentăm în continuare. Să înjurăm de fiecare dată când mai dăm într-un crater din asfalt, să ne revoltăm când se mai taie un parc pentru a fi construit în loc un bloc de beton. Să asistăm neputincioși la ridicarea unui hotel din sticlă în Grădina Publică Ștefan cel mare sau să ne înecăm praful de pe străzi. Sau putem încerca să schimbăm lucrurile, făcând un minim efort, mergând la vot și alegând rațional”, scrie Cotodianul.

„O parte din universitățile din Moldova se vor închide din lipsă de studenți și profesori, atenționează Mold-street.  Din anul de studii 2005/2006 și până în anul 2016/2017 numărul studenților a scăzut cu peste 40%. În aceeași perioadă numărul instituțiilor de învățământ superior s-a diminuat doar cu 14%, arată studiul „Învățământul superior și necesitatea de a îmbunătăți relevanța și eficiența lui”, realizat de Banca Mondială.  Și tendința se va menține, astfel încât până în 2020, se așteaptă o scădere cu încă 25% a numărului de studenți până la 55.000 sau mai puțin, susțin experții Băncii Mondiale. Experții Băncii Mondiale susțin că nici în prezent calitatea absolvenților instituțiilor de învățământ superior nu corespunde cerințelor de pe piață. În consecință aproximativ jumătate din companiile din Republica Moldova se confruntă cu probleme sistematice în identificarea angajaților care ar dispune de competențele necesare”, scrie Mold-street.

„În satul Aluatu, raionul Taraclia, se va închide ultima școală cu predare în limba română din raion, titrează Jurnal de Chișinău. În raionul Taraclia, cu o populație de peste 43 000 de locuitori, există doar o școală cu predare în limba română, în satul Aluatu. Nici măcar copiilor etnicilor bulgari, majoritari acolo, nu li se respectă dreptul de a studia în limba maternă. Fiindcă încet, dar sigur, politica de rusificare și-a atins ținta în această regiune – în majoritatea școlilor din raion se învață în rusă. Unica instituție școlară cu predare în română, cea din Aluatu, se va închide, dau alarma profesorii, din cauza dezastrului care a pus stăpânire pe școală”, citim în Jurnal de Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău