Mold-street: O parte din universităţile din R.Moldova se vor închide (Revista presei)

  • 18 Mai 2018 09:36
Mold-street: O parte din universităţile din R.Moldova se vor închide (Revista presei)

Revista presei - 18 mai 2018.

La data de 20 mai urmează să se desfășoare alegerile locale noi în municipiul Chișinău pentru funcția de Primar General. De la anunțarea datei alegerilor, mai multe instituții sociologice au prezentat sondaje de opinie, iar portalul TRIBUNA publică rezultatele acestora privind preferințele electoratului pentru Chișinău.

Pe de altă parte, Alexandru Vakulovski comentează într-un editorial pe Deschide.md că „Sondajele bruiază alegătorii”. Autorul își exprimă neîncrederea față de veridicitatea sondajelor apărute în ultimele zile,  care „au părut mai degrabă o armă a manipulării şi a PR-ului decât un instrument sociologic. Aproape fiecare candidat vine cu sondajul lui. L-am văzut pe Ivan Ceban câştigător, pe Silvia Radu – câştigătoare, iar Andrei Năstase ba nu are voturi, ba e în spatele câştigătorilor din primul tur şi în al doilea e victorios. … vezi cine le distribuie şi ţi-e foarte clar cine le-a comandat. Iar în „judeţul” nostru ştim foarte bine că cei angajaţi îşi respectă prea mult angajatorii şi au grijă de viitorul lor, în consecinţă: le fac pe plac, le dau ceea ce vor să vadă”, scrie Alexandru Vakulovski.

„Cei care merg duminică la vot dar încă nu au decis cu cine vor vota, sau cei care nu știu dacă e cazul să se prezinte sau nu la scrutin, ar trebui să țină cont de un lucru important: Plahotniuc va vota, scrie Cotidianul.md. Și nu doar el, dar și finul său Candu, Constantin Botnari „Borsetca”, Țuțu, Iaralov, Diacov, Marian Lupu, transfugii din Parlament, miile de trolli pe care-i întâlniți pe rețelele de socializare, plătiți de GBC din bani furați tot de la voi. Ei toți vor vota. O vor face disciplinat și vor avea cu cine. Nu-și vor pune nicio clipă întrebarea dacă merită sau nu să sacrifice 20 de minute cât să ajungă până la secția de vot. Și nici nu se vor întreba dacă au cu cine vota. Putem alege să ne lamentăm în continuare. Să înjurăm de fiecare dată când mai dăm într-un crater din asfalt, să ne revoltăm când se mai taie un parc pentru a fi construit în loc un bloc de beton. Să asistăm neputincioși la ridicarea unui hotel din sticlă în Grădina Publică Ștefan cel mare sau să ne înecăm praful de pe străzi. Sau putem încerca să schimbăm lucrurile, făcând un minim efort, mergând la vot și alegând rațional”, scrie Cotodianul.

„O parte din universităţile din Moldova se vor închide din lipsă de studenți și profesori, atenționează Mold-street.  Din anul de studii 2005/2006 şi până în anul 2016/2017 numărul studenţilor a scăzut cu peste 40%. În aceeaşi perioadă numărul instituțiilor de învățământ superior s-a diminuat doar cu 14%, arată studiul „Învățământul superior și necesitatea de a îmbunătăți relevanța și eficiența lui”, realizat de Banca Mondială.  Şi tendinţa se va menţine, astfel încât până în 2020, se așteaptă o scădere cu încă 25% a numărului de studenți până la 55.000 sau mai puțin, susţin experţii Băncii Mondiale. Experţii Băncii Mondiale susţin că nici în prezent calitatea absolvenţilor instituțiilor de învățământ superior nu corespunde cerinţelor de pe piaţă. În consecinţă aproximativ jumătate din companiile din Republica Moldova se confruntă cu probleme sistematice în identificarea angajaților care ar dispune de competențele necesare”, scrie Mold-street.

„În satul Aluatu, raionul Taraclia, se va închide ultima şcoală cu predare în limba română din raion, titrează Jurnal de Chișinău. În raionul Taraclia, cu o populaţie de peste 43 000 de locuitori, există doar o şcoală cu predare în limba română, în satul Aluatu. Nici măcar copiilor etnicilor bulgari, majoritari acolo, nu li se respectă dreptul de a studia în limba maternă. Fiindcă încet, dar sigur, politica de rusificare şi-a atins ţinta în această regiune – în majoritatea şcolilor din raion se învaţă în rusă. Unica instituţie şcolară cu predare în română, cea din Aluatu, se va închide, dau alarma profesorii, din cauza dezastrului care a pus stăpânire pe şcoală”, citim în Jurnal de Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
8 °C
cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,6 m/s
Mon
3 °C
Tue
3 °C
Wed
6 °C
Thu
2 °C
Fri
-1 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3177 0.0123
USD 17.1340 0.0018
RON 4.0757 0.0054
UAH 0.6292 0.0001
RUB 0.2567 0.0008
Arhivă Radio Chișinău