Mold-street: O nouă cerere Gazprom privind încasarea unei noi datorii de la Moldovagaz (Revista presei)

  • 17 Mai 2018 10:09
Mold-street: O nouă cerere Gazprom privind încasarea unei noi datorii de la Moldovagaz (Revista presei)

„Gigantul rus al gazelor anunță că a depus în luna februarie 2018 la Arbitrajul Comercial Internațional de la Moscova o nouă cerere privind încasarea unei noi datorii de la Moldovagaz, scrie portalul economic Mold-street.

De această dată Gazprom a cerut la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Federația Rusă încasarea de la întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz a sumei de 475,8 milioane de dolari, datorie pentru gazul livrat în anul 2015. Noua pretenție este a 13-a din ultimii zece ani și aduce valoarea datoriilor ce ar urma a fi încasate de la Moldovagaz la circa cinci miliarde de dolari. La acestea se adaugă și o datorie de peste un miliard de dolari, cesionată de Gazprom unei firme afiliate.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă aflați cum un procuror anticorupție a obținut, pe gratis, un apartament în Chișinău, în urma unor litigii cu instituțiile statului.

În aceeași ediție, citiți cum membrii Colegiului Disciplinar au motivat demiterea din funcție a judecătorului Gheorghe Balan, cunoscut pentru discursurile sale anti-sistem.

Tot din Ziarul de Gardă aflați care sunt veniturile, averile și finanțările din campanie electorală ale candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău Valeriu Munteanu și Andrei Năstase.

Portalul Tribuna o citează pe jurnalista Elena Robu care își exprimă indignarea „cum oamenii noștri se opun construirii unui stat democratic. Comentând rezultatele ultimului Barometru de Opinie Publică, mai ales cele care se referă la alegerile în Chișinău, jurnalista scrie că îi este greu să înțeleagă cum gândesc oamenii, cum se lasă manipulați, cum un covor de flori îi poate determina să își dea votul pentru o persoană care a venit în fruntea primăriei ilegal”.

Votul pentru Chișinău a fost întotdeauna important pentru Republica Moldova, deoarece era și este o ultimă redută pe care o mai puteam apăra în fața prăbușirilor politice agrariene, comuniste sau socialiste, care ne-au tras sau vor să ne tragă spre stepa rusă sau să ne lase în mlaștină, atenționează istoricul Octavian Țâcu într-un editorial din Cotidianul.

Alegerile din 20 mai 2018 sunt mai complicate decât ultimele alegeri locale. Pentru că atunci, „guvernarea pro-europeană” era „beton”, iar acum e „binom” Plahotniuc-Dodon. Cea de-a doua miză esențială este faptul că aceste alegeri pot determina o turnură geopolitică neașteptată (sau așteptată), pentru că, acum, fiecare scrutin de votare este ca ultimul, atenționează Octavian Țâcu în Cotidianul.

Aparențele arată că „guvernarea pro-europeană” controlează situația și menține cursul european al Republicii Moldova. Realitatea este că îl avem președinte pe sclavul lui Putin, vom avea un socialist sau usatist pro-rus la Bălți, care, la pachet cu Krasnoselski la Tiraspol și Vlah la Comrat, fac această țară una asemănătoare Basarabiei din perioada țaristă și sovietică, când străinii dominau mediul urban și administrația, iar românii/moldovenii lucrau ca proștii prin sate și-i hrăneau.

Numai că atunci au fost impuși să facă acest lucru, prin două acte de violență și ocupație, iar acum au făcut-o cu mâna proprie, prin votul nostru cel de toate zilele”, scrie autorul.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău