Mold-Street | Banca Mondială: Reformele trebuie făcute acum, la anul poate fi târziu (Revista presei)

  • 08 Mai 2017 09:26
Mold-Street | Banca Mondială: Reformele trebuie făcute acum, la anul poate fi târziu (Revista presei)

Revista presei din 8 mai 2017

Când puterea nu mai întâmpină nici o rezistență, se instaurează dictatura –  atenționează portalul Report.md. Cetățeni, politicieni, artiști și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au protestat duminică în fața Parlamentului, nemulțumiți de votarea în prima lectură a proiectelor de lege privind modificarea sistemului electoral. Protestele vor continua și în zilele următoare, atunci când în Republica Moldova se vor afla experții Comisiei Veneția.

Proteste ZILNICE la Parlament ÎMPOTRIVA schimbării sistemului electoral – titrează și Ziarul Național. Organizatorii au anunțat proteste în fiecare seară, începând cu ora 17.00, în fața Parlamentului, iar duminica - la ora 12.00.

Ziarul Național face „prognoze SUMBRE pentru Dodon, după ce socialiștii au votat împreună cu democrații trecerea la sistemul mixt: „Și-a ÎNGROPAT deschis partidul”, consideră fostul consilier prezidențial și deputat comunist, Mark Tkaciuk.

Jurnal de Chișinău scrie despre „(Mez)alianța PDM-PSRM”. Evoluțiile recente dezvăluie tot mai multe detalii ale alianței secrete între PDM și PSRM. Îmbrățișarea uninominalului, chiar și în forma lui „mixtă”, de către socialiști, răsplătită cu permisiunea de a desfășura cele două referendumuri, dar și cu „epurări” în Primăria capitalei, condusă de liberali – rivalii adevărați ai PSRM –, arată că democrații s-au decis să treacă râul electoral în barca lui Igor Dodon, scrie autorul. Pe de altă parte, autorul atrage atenția că nu este plauzibil scenariul unei coexistențe pașnice pe viitor a acestor două formațiuni azi partenere: poate spune azi cineva că liderul PDM nu-i pregătește lui Igor Dodon soarta lui Vlad Filat sau Mihai Ghimpu? – se întreabă Jurnal de Chișinău.

Evenimentul Zilei reține că socialiștii și-au scos bolizii la plimbare pentru a-i umili pe cei care protestează pentru păstrarea DEMOCRAȚIEI în R. Moldova. În timp ce fața Parlamentului se desfășurau proteste față de schimbarea sistemului de vot, după înțelegerea făcută între PSRM și PD privind înlocuirea actualului sistem cu unul mixt, PSRM și-a mobilizat membrii de partid, care au defilat pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău în mașini de lux, purtând steaguri roșii ale PSRM și panglica rusească negru-oranj.

Tehnica militară sovietică, expusă în centrul Chișinăului la solicitarea lui Dodon – titrează Adevărul. Iar scriitorul Dumitru CRUDU își întitulează editorialul său de pe portalul Deschide.md: „Afară, Afară, Afară armata rusă din Țară”.

Banca Mondială avertizează: Reformele trebuie făcute acum, la anul poate fi târziu – titrează Mold-street. Unul dintre cei mai importanți creditori ai Moldovei, Banca Mondială a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei Republicii Moldova în 2017 la 4%, față de 2,8% cât prognoza în octombrie anul trecut. Experții instituției atrag atenția, însă, la o serie de riscuri și provocări pentru economia moldovenească.

Mold-street mai scrie „De ce nu se vând băncile lui Platon”. Vânzarea pachetelor de 41,1% și 63,9% ale Moldova Agroindbank (MAIB) și Moldindconbank (MICB) se tergiversează din cauza numeroaselor probleme juridice și financiare, dar de aceste pachete se arată interesați unii investitori străini, scrie publicația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău