Moldovenii se despart de televizoarele, radiourile și frigiderele vechi. Cum sunt colectate și reciclate deșeurile electrice și electronice

  • 16 August 2022 13:45
Moldovenii se despart de televizoarele, radiourile și frigiderele vechi. Cum sunt colectate și reciclate deșeurile electrice și electronice

Potrivit unor aproximări, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Dacă o parte dintre acestea sunt în cele din urmă reciclate, atunci o cantitate importantă de deșeuri ajunge la gropile de gunoi, poluând solul, apa și aerul. Cu toate acestea, în țară există sisteme colective de preluare a deșeurilor electrice și electronice, care reușesc să colecteze cantități tot mai importante de echipamente vechi sau uzate, contribuind la protejarea mediului și motivând populația să aibă o atitudine mai responsabilă.

De la an la an, se observă o creștere a numărului de persoane și instituții care solicită serviciile sistemelor de colectare a deșeurilor electronice. Echipamentele care sunt transmise cel mai des spre reciclare de către persoanele fizice sunt frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele, fiarele de călcat, aspiratoarele, iar de către instituțiile publice: calculatoarele, imprimantele, procesoarele, monitoarele și tastaturile, se arată în comunicat.

„Cel mai mult se colectează DEEE-uri din mediul urban, aproximativ 75% comparativ cu 25% în mediul rural. Faptul că în mediul rural se colectează mai puțin este influențat de lipsa informării, lipsa culturii reciclării și, nu în ultimul rând, ei preferă să vândă aceste DEEE-uri la fier uzat, care este o practică foarte periculoasă și autoritățile de mediu ar trebui să intervină”, subliniază Mihai Cojocaru, administratorul fundației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău