Moldovenii se despart de televizoarele, radiourile și frigiderele vechi. Cum sunt colectate și reciclate deșeurile electrice și electronice
-
16 August 2022 13:45
Potrivit unor aproximări, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).
Dacă o parte dintre acestea sunt în cele din urmă reciclate, atunci o cantitate importantă de deșeuri ajunge la gropile de gunoi, poluând solul, apa și aerul. Cu toate acestea, în țară există sisteme colective de preluare a deșeurilor electrice și electronice, care reușesc să colecteze cantități tot mai importante de echipamente vechi sau uzate, contribuind la protejarea mediului și motivând populația să aibă o atitudine mai responsabilă.
De la an la an, se observă o creștere a numărului de persoane și instituții care solicită serviciile sistemelor de colectare a deșeurilor electronice. Echipamentele care sunt transmise cel mai des spre reciclare de către persoanele fizice sunt frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele, fiarele de călcat, aspiratoarele, iar de către instituțiile publice: calculatoarele, imprimantele, procesoarele, monitoarele și tastaturile, se arată în comunicat.
„Cel mai mult se colectează DEEE-uri din mediul urban, aproximativ 75% comparativ cu 25% în mediul rural. Faptul că în mediul rural se colectează mai puțin este influențat de lipsa informării, lipsa culturii reciclării și, nu în ultimul rând, ei preferă să vândă aceste DEEE-uri la fier uzat, care este o practică foarte periculoasă și autoritățile de mediu ar trebui să intervină”, subliniază Mihai Cojocaru, administratorul fundației.