Moldovenii au părăsit în masă Federația Rusă. În ultimii doi ani numărul lor a scăzut de 3,5 ori (Revista presei)

  • 16 August 2022 10:02
Moldovenii au părăsit în masă Federația Rusă. În ultimii doi ani numărul lor a scăzut de 3,5 ori (Revista presei)

În editorialul său din DW, Vitalie Ciobanu abordează subiectul statuilor în spațiul ex Sovietic, după ce la Cernăuți, pe 12 august, a fost dată jos statuia ostașului Armatei Roșii din Piața Catedralei. Publicistul observă reacțiile violente ale Moscovei la fenomenul dislocării monumentelor sovietice. După autor, demolarea sau dislocarea acestor statui echivalează cu negarea dominației rusești în fostele republici sovietice sau, mai exact, înseamnă contestarea JUSTIFICĂRII MORALE a acestei dominații. Dacă monumentele și busturile lui Lenin, după 1991, în noile state independente, și-au „părăsit” soclurile, mitul victoriei sovietice asupra nazismului a rămas mult timp intangibil. Omagierea lui 9 Mai face parte dintr-un sacrosanct ritual de legitimare – singurul care i-a mai rămas Moscovei după compromiterea comunismului, mai scrie Vitalie Ciobanu. Acesta conchide că atrocitățile rușilor în Ucraina au spulberat mitul eliberatorului sovietic, au fixat pentru generații înainte chipul hidos, feroce al ocupantului rus, care dă năvală peste un popor pașnic pentru a-l supune și extermina.

Memoria istorică a popoarelor din vecinătatea Rusiei i-a determinat să ceară cât mai repede protecția NATO, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Iar problema, în opinia acestuia, e că Rusia nu acceptă o arhitectură,  în care suveranitatea ei să fie egală cu suveranitatea vecinilor săi. Ea dorește să dispună de o sferă de influență în hotarele fostei URSS, iar NATO să se retragă pe linia din 1997. Oricare ar fi arhitectura de securitate europeană, Moscova nu va înceta vreodată să nege dreptul Ucrainei și al celorlalte state noi la existență, să le ceară „restituirea” teritoriilor. Rusia este inițiatorul războiului și numai înfrângerea Rusiei în Ucraina va restabili securitatea în Europa, este convins Nicolae Negru.

Moldovenii au părăsit în masă Federația Rusă. În ultimii doi ani numărul lor a scăzut de 3,5 ori, aflăm din Mold-Street. Potrivit publicației numărul moldovenilor aflați în Rusia la începutul lunii mai 2022 constituia doar 76.645 de persoane, arată un studiu realizat de experții Institutului de analize sociale și prognoze al Academiei Prezidențiale pentru economie și administrație publică din Rusia (RANEPA). Studiul  relevă că față de mai 2019, numărul moldovenilor aflați în Federația Rusă a scăzut de peste patru ori, iar față de finele anului 2014 - scăderea este de circa 7,5 ori.

Treisprezece candidați la funcția de procuror din rândul absolvenților Institutului Național al Justiției (INJ) au fost propuși procurorului general interimar pentru numirea în calitate de procurori în cadrul procuraturilor teritoriale, scrie Anticoprupție. În același timp, după demisii pe bandă rulantă în 2021, pe parcursul primei jumătăți a anului 2022, sistemul a rămas fără încă 24 de procurori. Tot în perioada de referință, doar un procuror și-a recuperat mantia, subliniază Anticorupție. Portalul dă astăzi detalii  despre cei 24 de procurori care au plecat din sistem în 2021 și motivele care i-au făcut să plece.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău