Moldova.org | ”Medicii pe care i-am pierdut. Oameni, nu cifre” (Revista presei)

  • 23 Iunie 2020 09:34
Moldova.org | ”Medicii pe care i-am pierdut. Oameni, nu cifre” (Revista presei)

Revista presei - 22 iunie 2020.

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă despre eforturile formațiunii sale de a demite actualul Guvern. ”Noi vom întreprinde și în continuare toate eforturile necesare pentru a oferi țării un guvern proeuropean, anticriză și antioligarhic, dar suntem 11 și acum soarta acestui guvern și a guvernului viitor depinde de poziția colegilor, în primul rând, din PD, dar și a colegilor de la PAS, că acolo noi tot am văzut anumite ezitări și ambiguități. (…) Colegii de la PAS trebuie să înțeleagă că viața există până la alegerile prezidențiale și va exista și după alegerile prezidențiale. Dacă noi vorbim sincer și spunem că acest guvern este o mare problemă pentru Republica Moldova, el trebuie să fie înlăturat și trebuie să fie instalat alt guvern. Nu cred că există loc pentru ezitări”, a subliniat Alexandru Slusari. În ceea ce privește Pro Moldova, deputatul Platformei DA spun că există ”unele rezerve ținând cont de faptul cine conduce acest grup parlamentar, dar oferta noastră rămâne neschimbată, reprezentanții lor nu se vor regăsi în viitorul guvern. Noi nu oferim nicio garanție sub aspectul clemenței față de justiție și, dacă vine procurorul general, toți de la „Pro-Moldova” cunosc că noi vom vota pentru ridicarea imunității”.

La TVR Moldova, liderul Pro Moldova, Andrian Candu spune că regretă că a votat demiterea Guvernului Sandu: ”Probabil s-ar fi descurcat mult mai bine, la ora actuală”, a declarat acesta. Deși era un aspru critic al Guvernului Sandu, votând chiar pentru demiterea acestuia, calificându-l drept cel mai incompetent executiv al Republicii Moldova, acum, Andrian Candu spune că, în comparație, Guvernul Chicu este mult mai incompetent, notează sursa citată. Andrian Candu a reiterat că formațiunea sa nu va înainta nici o condiție pentru demisia Guvernului Chicu și votarea unui nou guvern și nu pretinde la nici un fotoliu într-un eventual nou Executiv.

 „Ca pe timpul lui Plahotniuc”. Maia Sandu spune că a fost urmărită de o mașină neagră”, titrează Cotidianul, cu referire la o afirmație a acesteia, într-un live pe Facebook.  Ea a spus că la una dintre vizitele sale recente din teritoriu ar fi fost urmărita de o mașină neagră. Politiciana l-a întrebat pe ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, dacă nu i se pare că oamenii legii au alte treburi mai importante de făcut. „Asta-mi amintește de timpul lui Plahotniuc, când poliția era pe urmele noastre peste tot unde mergeam”, a spus Maia Sandu.

Președintele formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, susține că fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, față de care au fost înaintate mai multe capete de acuzare privind escrocheria, spălarea de bani, organizarea și conducerea organizației criminale, ar avea și cetățenia Republicii Cehe, pe lângă cea a Republicii Moldova și a României, transmite TV8. Potrivit lui, fostul democrat și-a activat recent acest pașaport al Cehiei.

Fiul unui magistrat compromis insistă pentru a 11-a oară să devină judecător, scrie portalul Anticorupție.md. Corneliu Crețu, fiul fostului judecător Gheorghe Crețu, condamnat în dosarul omorului omului de afaceri Sorin Paciu, insistă să fie admis la funcția de magistrat. Acesta va fi evaluat la 26 iunie de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor. Crețu a decis să-și încerce din nou norocul, pentru a 11-a oară, după ce candidatura sa a fost respinsă de CSM în decembrie 2014, iar din 2015 până în prezent acesta nu a fost selectat la nouă concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante de magistrat.

Schimbarea practicilor de selecție și promovare a judecătorilor de către CSM este necesară pentru a asigura numiri în funcție bazate pe merit, constată Centrul de Resurse Juridice, citat de Ziarul de Gardă. Astfel, CRJM recomandă: Continuarea practicii de organizare a concursurilor pentru funcțiile vacante de două ori pe an. Aceasta va permite candidaților la funcția de judecător să aibă o mare previzibilitate în oportunitățile de carieră, dar și să economisească resursele și timpul CSM; Instituirea obligației candidaților la funcție de judecător, absolvenți ai INJ, să depună cerere pentru toate posturile vacante scoase la concurs și elaborarea unei metodologii de intervievare a candidaților pentru funcția de judecător de către CSM.

Moldova.org publică un material dedicat cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19. În reportajul intitulat ”Medicii pe care i-am pierdut. Oameni, nu cifre”, jurnaliștii povestesc: ”Am stat de vorbă cu oamenii apropiați ai medicilor pe care i-am pierdut în această pandemie. Cu cei care au găsit puteri să ne vorbească. Am vrut să vedem cum și-au trăit viața, ce le plăcea să facă în timpul liber și ce amintiri au lăsat în urmă. Am vrut să arătăm că în spatele cifrelor pe care le vedem zilnic se află vieți omenești. Reale, complexe, cu bune și cu rele, fix ca ale noastre”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău