Moldova.org | Ce urmează după ce starea de urgență a fost declarată neconstituțională (Revista presei)

  • 29 Aprilie 2021 09:42
Moldova.org | Ce urmează după ce starea de urgență a fost declarată neconstituțională (Revista presei)

Revista presei din 29 aprilie 2021.

Moldova.org explică ce urmează după ce starea de urgență a fost declarată neconstituțională. „Și totuși, întrebarea este dacă avem destui bani pentru a organiza aceste alegeri. Răspunsul ar urma să vină din partea Guvernului în perioada imediat următoare decretului semnat de Maia Sandu. Totodată, la orice mișcare, ar trebui să așteptăm și o contramișcare de la PSRM”, opinează jurnaliștii publicației. Ei menționează că „Idei năstrușnice însă pot să mai apară”.

Și IPN observă un nou motiv de dispută între deputații PAS și PSRM după anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate. „În timp ce socialiștii spun că în condițiile unui Guvern în exercițiu și a unui Parlament dizolvat, banii necesari organizării scrutinului nu pot fi alocați, deputații PAS spun că acesta ar fi un nou motiv inventat de PSRM pentru a tergiversa organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, notează IPN.  Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate este necesară suma de 120 de milioane de lei.

TVR Moldova face referire la expertul constituționalist Alexandru Arseni, care spune că în această situație, deputații care fac parte dintr-un Parlament dizolvat se vor putea întruni în ședințe, însă nu vor putea adopta legi. Expertul spune că în situația actuală „Parlamentul nu poate modifica Constituția și nu poate modifica, adopta sau abroga legi organice, în rest el rămâne instituție de stat, cu puteri limitate, de aceea deputații sunt în serviciu, au obligații, inclusiv de a merge la întâlniri cu alegătorii, de a explica necesitatea respectării cerințleor împotriva luptei cu pandemia, de aceste obligații nimeni nu îi scutește”.

Tot despre situația politică din Republica Moldova, vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă, Iulian Chifu. El îl califică în momentul de față pe liderul socialiștilor Igor Dodon ca pe un perdant, opinând că acesta „reacționează fiind deja în campanie electorală, tot ceea ce spune este inactiv”. Analistul de la București spune că „Toate proiectele sale politice, toate tentativele sale, toate încălcările evidente de Lege Fundamentală, de Constituție, de logică, toate au fost probate ca fiind eșecuri și, din această postură, Igor Dodon își trage și partidul, PSRM, după sine la vale. Eu întrevăd o perspectivă a două partide doar în viitorul parlament din cauza polarizării și cu un PSRM foarte redus ca și reprezentare publică, lucru care, din punctul meu de vedere, duce la eliminarea lui Igor Dodon din spațiul public și la dispariția sa din fruntea PSRM.

Portalul online deschide.md îl citează pe deputatul PAS, Radu Marian, care opinează că este devreme să se jubileze. Acesta spune că trebuie „să conștientizăm că Dodon, Șor și Plahotniuc își vor uni eforturile în această electorală pentru a lupta împotriva acestei țări, împotriva oamenilor. Ei vor încerca să ne divizeze, să inventeze teme false, dușmani falși, vor folosi trucuri murdare pentru a manipula oamenii”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău