Moldovagaz: Traseul de aprovizionare cu gaze a R.Moldovei nu se va schimba în acest an

  • 12 Iunie 2021 09:58
Moldovagaz: Traseul de aprovizionare cu gaze a R.Moldovei nu se va schimba în acest an

Președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, se arată convins că disensiunile dintre Rusia și Ucraina nu vor influența traseul tradițional de asigurare a Republicii Moldova cu gaze naturale. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere tehnic, transmite IPN.

„Nu cred că în acest an se va schimba traseul asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale. Cel mai probabil, va rămâne traseul tradițional, prin Ucraina. Dar noi suntem pregătiți pentru orice fel de scenarii. Din punct de vedere tehnic, putem asigura aprovizionarea cu gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. Gaze naturale putem primi și prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va fi sută la sută funcțional, așa cum ne asigură colegii de la TransGaz, în luna octombrie ”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Directorul Moldovagaz spune că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este complet funcțional pe porțiunea Republicii Moldova, însă mai există elemente tehnice care nu sunt finalizate, de partea română. „Problema este pe teritoriul României, și constă în construcția a două stații de comprimare. Pe teritoriul Republicii Moldova au avut loc testări, totul este pregătit, noi suntem gata să primi gaz din România. Deocamdată nu avem aceste necesități, suntem în stare să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale, inclusiv pentru perioada de iarnă, pe traseul tradițional ” a spus Vadim Ceban.

La 1 ianuarie, Moldovagaz a prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale cu gigantul rus Gazprom pentru încă un an. Republica Moldova achită Rusiei 120-122 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău