MoldovaGaz solicită majorarea tarifului cu 50%

  • 06 Noiembrie 2015 19:12
MoldovaGaz solicită majorarea tarifului cu 50%

Principalul furnizor de gaze naturale din Republica Moldova a cerut astăzi Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului pentru populație.

Astfel, dacă ANRE va acceptă solicitarea, consumatorii casnici ar putea plăti cu peste 50 la sută mai mult pentru gazul consumat. Cererea, criticată de experții în energetică, a fost propusă în cadrul prezentărilor rapoartelor de audit, organizate astăzi la ANRE.

Întreprinderea ”Moldova Gaz” solicită ANRE stabilirea unui preț de 8 386 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze, față de 5 656 de lei în prezent, ceea ce reprezintă o creștere de 51 la sută, chiar dacă compania internațională de audit ”Ernst&Young”, a recomandat un cost de peste 11 mii de lei pentru aceeași cantitate de gaze naturale. Argumentul principal invocat de furnizor este  devalorizarea monedei naționale față de valutele străine și pierderile financiare pe care le suportă întreprinderea.

„Tariful aprobat în 2011 are un efect negativ asupra sistemului de gaze și nu acoperea cheltuielile pentru desfășurarea unei activități normale a întreprinderii. În tarif nu este inclusă nicio marjă de rentabilitate pentru întreprindere. Dacă moneda națională se întărește Moldovagaz are profit, în caz contrar pierdere. În prezent datoria față de furnizor este de 770 de milioane dolari. Din 2011 până în prezent, pierderile din cauza neajustării tarifului s-au ridicat la peste 3,9 miliarde de lei”, a declarat vicepreședintele ”Moldova Gaz”, Iacob Hâncu.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat că are mai multe obiecții la raportul de audit efectuat la „Moldova Gaz”.

„Avem foarte multe semne de întrebare față de acest audit. Nu suntem de acord cu concluziile. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm și vom reveni la acest subiect săptămâna viitoare, după ce vom analiza detaliat raportul”, a precizat Sergiu Ciobanu.

Și expertul în energetică, Sergiu Tofilat, consideră că auditul efectuat la „Moldova Gaz” este unul ineficient iar prețul ar trebui să fie cu cel puțin 40 la sută mai mic decât cel solicitat de furnizorul de gaze.

„Din păcate, compania de audit doar a pus în formule cheltuielile care i-au fost prezentate de „Moldova Gaz”, fără a verifica eficiența cheltuirii banilor. Raportul nu răspunde la întrebare care sunt cheltuielile nejustificate, de aceea eu cred că noi nu am avut nevoie de un astfel de audit”, a mărturisit Sergiu Tofilat.

ANRE urmează să se întrunească săptămâna viitoare într-o nouă ședință pentru a se expune pe marginea auditelor efectuate la companiile de furnizare a gazelor naturale și curent electric și să stabilească noi prețuri pentru serviciile prestate de acestea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:47 %
Vint:6,69 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău