Moldovagaz, obligată să aibă contract pe zece ani

  • 15 Ianuarie 2013 10:09
Moldovagaz, obligată să aibă contract pe zece ani

Moldovagaz va fi obligată să aibă contract pe zece ani, titrează Adevărul.

Pentru asigurarea securității energetice și prevenirea unor crize precum cele din 2006 sau 2009, autoritățile intenționează să modifice legea cu privire la gazele naturale, în conformitate cu directivele Uniunii Europene. Astfel companiile din sector vor fi obligate să aibă contracte de procurare a gazelor pentru o durată mai mare de zece ani. Autorii proiectului consideră ca este necesară și introducerea noțiunii de „situație excepțională pe piața gazelor“, care ar putea fi determinată de diminuarea cu 20% a volumelor de metan importate, sau „de apariția unor temperaturi extrem de scăzute“.

Adevărul revine la incidentul din Pădurea Domnească, comentând că cel mai trist este că cele întâmplate sunt … foarte firești. Și faptul că „vânătorii“ s-au adunat cum s-au adunat, dar mai ales cum au reacționat după tragedie. Instinctele au rămas aceleași, dintr-o societate profund viciată. Fațada, însă - proeuropeană. În Pădurea Domnească a ieșit la iveală prețul compromisurilor nejustificate la care s-au dedat componentele AIE, scrie Adevărul.

Cotidianul publică în ediția de astăzi și povestea unui tânăr imobilizat în scaun rulant din cauza unei boli, Victor Malîșchin din Chișinău, care îi distrează pe bătrânii de la azil și e DJ la un post de radio online. Face asta voluntar numai să nu stea singur între patru pereți.

Anul 2013, după cum a început, va fi unul greu, plin de probleme și incertitudini, de oameni mincinoși și scenarii sinistre, scrie Victor Cobăsneanu în Observatorul de Nord. Referindu-se la vânătoarea din Pădurea Domnească, autorul se întreabă cine ne minte cu nerușinare, cine îi are pe toți de proști, sfidează bunul-simț și se consideră atotbiruitor? Totodată editorialistul se mai întreabă dacă vom afla vreodată răspunsul la aceste întrebări.

Mai multe primării din raioanele Basarabeasca, Căușeni, Cimișlia, Hâncești, Leova și altele din zona de sud a Republicii Moldova au încheiate acorduri de cooperare cu autoritățile locale din județele Prahova, Suceava, Iași din România, aflăm din Gazeta de Sud.

Expresul publică istoria unei bătrâne oarbe și bolnave din satul Petrești, Ungheni, care și-a angajat o fiică străină, pentru că a ei a uitat-o. Femeia este plătită de stat ca s-o îngrijească pe bătrână, chiar dacă aceasta are copii și nepoți în sat. Acest tip de asistență sociala este practicat deocamdată numai în Ungheni, dar urmează să se extindă și în alte raioane, în acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău