Republica Moldova va putea să-și consolideze capacitățile de protecție civilă cu ajutorul UE și al Băncii Mondiale

  • 05 Martie 12:45
Republica Moldova va putea să-și consolideze capacitățile de protecție civilă cu ajutorul UE și al Băncii Mondiale

Comisia Europeană a lansat un nou instrument de sprijin financiar pentru a îmbunătăți prevenirea și pregătirea pentru dezastre în UE și în afara acesteia, inclusiv în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, relatează EU NEIGHBOURS east.

Mecanismul de finanțare a asistenței tehnice pentru prevenirea și pregătirea pentru dezastre (TAFF) face parte din Mecanismul de Protecție Civilă al UE (UCPM).

Acest mecanism este consacrat sprijinirii unor proiecte, studii și cursuri de formare în domeniul rezilienței la dezastre și la schimbările climatice. În plus, facilitatea promovează schimbul de experiență între țări privind gestionarea riscurilor legate de dezastre.

Fondul va fi gestionat de Banca Mondială, având finanțările de rigoare din partea Comisiei Europene. Pentru anul 2024 este prevăzut un pachet financiar inițial de 6 milioane de euro.

Valorificarea instrumentului de finanțare de către autoritățile de protecție civilă din cele trei țări va spori capacitatea tehnică de prevenire a dezastrelor și va contribui la echiparea mai bună a echipelor de salvatori în cazul calamităților.

Comunicatul precizează că printre țările eligibile pentru finanțare se numără statele membre ale UE, statele participante la UCPM (inclusiv Republica Moldova și Ucraina), precum și Georgia și Kosovo, având în vedere eforturile actuale ale acestora de a adera la UCPM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău