Moldova, printre statele sărace unde oamenii mor cel mai frecvent din cauza calității slabe a medicinei

  • 11 Septembrie 2018 17:15
Moldova, printre statele sărace unde oamenii mor cel mai frecvent din cauza calității slabe a medicinei

Prestigioasa revistă The Lancet a publicat recent un studiu prin care autorii au încercat să analizeze câte decese au loc în țările sărace din cauza calității proaste a serviciilor medicale, dar și din cauza lipsei de servicii. Analiza are loc în contextul angajamentelor luate de către state de a asigura o acoperire universală cu servicii de sănătate. Rezultatele sunt descurajatoare pentru oamenii din țările vizate și arată foarte clar că guvernele au mult de lucru.

Potrivit sanatateinfo.md, care citează date din studiu, se arată că au fost vizate 137 de state cu venituri medii și mijlocii. Autorii au comparat în ce măsură condițiile vizate în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) sunt respectate în aceste țări, respectiv câte decese au avut loc din cauza îngrijirilor de calitate slabă și care ar fi putut fi evitate, în condițiile unui sistem medical puternic.

Pentru Europa de Est datele arată că cele mai multe decese sunt cauzate în primul rând de calitatea slabă a serviciilor (68 la sută), cauza secundară fiind neutilizarea serviciilor medicale. Ulterior se situează decesele provocate de lipsa intervențiilor de sănătate publică.

Potrivit datelor calculate de către experți, Republica Moldova se află printre statele cu cele mai multe decese provocate de calitatea slabă a serviciilor medicale – între 92 și 118 decese la 100.000 populație. Suntem la nivelul Ucrainei, Rusiei și unor țări din Africa Centrală. Ceva mai bine la acest capitol stă România.

Studiul a constatat că aproape 8 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza lipsei accesului la asistență medicală de înaltă calitate.

Cele mai multe decese sunt legate de bolile cardiovasculare, decese neonatale, tuberculoză și traume provocate de accidente rutiere.

Calitatea slabă a reprezentat un factor important al mortalității supuse în toate condițiile, incluzând 84% din mortalitatea cardiovasculară; 81% dintre bolile prevenite de vaccin; 61% din afecțiunile neonatale; și jumătate din decesele reprezintă mortalitatea maternă sau au fost provocate de rănirea rutieră, tuberculoza, HIV și alte boli infecțioase.

 

Studiul „Mortality due to low-quality health systems in the universal health coverage era: a systematic analysis of amenable deaths in 137 countries” a fost publicat de The Lancet pe 5 septembrie 2018 și a fost realizat cu suportul Fundației Bill & Melinda Gates.

Sursa: sanatateinfo.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău