Moldova Business Week 2022. Republica Moldova – destinație atractivă pentru investiții

  • 13 Septembrie 2022 12:46
Moldova Business Week 2022. Republica Moldova – destinație atractivă pentru investiții

Moldova Business Week 2022 va avea loc la Chișinău în perioada 15-16 septembrie. Evenimentul are scopul de a reuni actori decizionali, experți din țară și de peste hotare și de a promova Republicii Moldova în calitate de destinație investițională. Reprezentanții Agenției de Investiții spun că în ultimii ani din totalul investițiilor 83% sunt din Uniunea Europeană, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să devină mai competitive pe piață pentru a atrage cât mai multe companii străine, transmite IPN.

Noul director al Agenției de Investiții, Marin Ciobanu, spune că pentru a determina companiile străine să-și investească banii în Republica Moldova, autoritățile au decis crearea unei platforme de formare a specialiștilor calificați.

„În curând vom crea un parc în domeniul cercetării/dezvoltării ingineriei unde ne propunem că creștem specialiști pentru companiile autohtone, dar să lucrăm la comanda companiilor din exterior. Partenerii noștri GIZ și USAID ne susțin în crearea acestei platforme solide de formare a cadrelor. Avem jumătate de milion de euro de la GIZ și 1 milion de dolari pe care este gata să ni-l dea USAID. În acest an, la Moldova Business Week ne propunem să prezentăm oferta investițională a țării noastre, ca să devină o destinație atractivă pentru investiții”, a spus directorul Agenției de Investiții, Marin Ciobanu.

Evenimentul Moldova Business Week 2022 are menirea de a prezenta ofertele investiționale ale Republicii Moldova și facilitățile fiscale de care vor dispune potențialii investitori. „În contextual crizei energetice și a crizei pandemice, multe companii regândesc lanțurile de aprovizionare. Dacă un container de livrare din China spre Europa costa 2500 de dolari, acum a ajuns la 18000 de dolari. Noi simțim acest lucru, avem solicitări ale companiilor europene care doresc să se reamplaseze undeva mai aproape de hotarele Uniunii Europene, de aceea trebuie să fim flexibili și să încercăm să ademenim aceste companii”, a spus Marin Ciobanu.

„83% din toate investițiile din ultimii trei ani sunt din Uniunea Europeană. Ceea ce demonstrează că Republica Moldova este o destinație investițională interesată. Sunt între 100 și 130 de companii străine interesate să investească în Republica Moldova. Suntem în concurență acerbă pentru că nu doar noi avem facilități fiscale, ci și țările din regiunea balcanică. Suntem în concurență cu țările care au un număr mare de populație și pot să ofere un număr mare de angajați calificați și necalificați. Anul trecut, reprezentanții a 40 de companii au venit fizic în Republica Moldova, domeniul lor de interes sunt sectoarele strategice: IT-ul, industriile creative”, a remarcat șeful Departamentului Atragere și protejarea investițiilor, Igor Ștefăneț.


Evenimentul Moldova Business Week 2022 va avea loc la Palatul Republicii, începând cu ora 11.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău