Moldexpo: Zilele acestea sunt organizate expozițiile Moldagrotech și Farmer

  • 21 Octombrie 2015 18:41
Moldexpo: Zilele acestea sunt organizate expozițiile Moldagrotech și Farmer

Sute de producători și importatori de tehnică agricolă, dar și fermieri din diferite raioane ale Republicii Moldova, participă zilele acestea la două expoziții organizate la Centrul Expozițional Moldexpo, Moldagrotech și Farmer.

Tractoare, mașini de prelucrare a solului și de semănat, tehnică de aplicare a fertilizanților și recoltare a culturilor agricole, precum și alte tipuri de exponate, vor putea fi admirate și procurate până la sfârșitul săptămânii.

Fluctuația monedei naționale în raport cu principalele valute străine a adus pierderi de până la 30 la sută furnizorilor de tehnică agricolă, care anul acesta au fost nevoiți să majoreze prețul produselor, pentru a acoperi pierderile. Adrian Moscalenco este manager al unei companii importatoare de tehnică agricolă din Germania, Statele Unite și China, și spune că fluctuațiile leului au afectat mult vânzările.

”Fluctuațiile cursului valutar afectează practic toate companiile care comercializează tehnică și produse pentru agricultură, și asta pentru că toate produsele provin din import. Anul acesta prețul la toate produsele a fost majorat cu cel puțin 10 la sută. Doar la unele articole rămas în stoc de anul trecut mai putem face ceva reduceri, dar astea sunt puține. Vânzările companiei pe care o reprezint au scăzut în acest an cu 20-25%”,  a precizat Adrian Moscalenco.

Potrivit comercianților, mai puțin afectate de depreciere leului, sunt companiile importatoare de tehnică agricolă din statele CSI.  

Printre participanții la expoziția de produse agroalimentare l-am întâlnit pe coordonatorul Organizației Regionale a Fermierilor din zona de Sud, Gheorghe Postu, organizație cu aproape șase mii agricultori, cultivatori de fructe, legume și cereale. Spune că din cauza secetei din această vară, pierderile au fost de câteva mii de lei, la fiecare hectar.

”E foarte greu de făcut agricultură în condițiile actuale, politice și sociale în care se află Republica Moldova. Oamenii au luat bani din bancă pentru a procura tehnică agricolă, iar acum când ar fi urmat să primească subvenții și să plătească, nu au de unde. Anul acesta din cauza secetei, reieșind din costurile de producție și devalorizarea leului, pierderile suferite de un agricultor sunt de aproape 4.000 de lei la hectar, în dependență de cultură. Aproximativ 30 la sută din producția din zona noastră merge la export în România, volum în creștere cu aproape 10 la sută față de anul trecut”, a declarat Gheorghe Postu.

Prezent la deschiderea expozițiilor, ministrul Agriculturii Ion Sula, a menționat care sunt banii alocați în domeniul susținerii fermierilor moldoveni pentru anul următor.

„Avem un fond de subvenționare planificat în sumă de un miliard de lei, în premieră o sumă atât de mare. Sperăm că producătorii noștri vor continua să investească în sector pentru că doar prin modernizare vom putea face produsele agro-alimentare moldovenești competitive, și să substituim importurile din Republica Moldova”, a declarat Ion Sula.

Expozițiile vor fi deschise la centrul Expozițional Moldexpo până la 24 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău