MoldArte.eu – prima platforma de promovare a actorilor culturali din Moldova

  • 25 Mai 2022 08:48
MoldArte.eu – prima platforma de promovare a actorilor culturali din Moldova

Prima platforma online de promovare a actorilor culturali MoldArte.eu a fost lansată în Republica Moldova. Aceasta va promova artiștii autohtoni pe plan național și extern, îi va pune în legătură cu artiștii internaționali, dar și va asigura un spațiu de comunicare pentru oamenii de cultură, fără frontiere, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Culturii, citat de IPN.

Platforma reprezintă o bază de date valoroasă pentru actorii culturali care va sincroniza programele lor artistice și educaționale printr-o agendă online și face parte din proiectul MoldArte, care presupune organizarea de dezbateri și reuniuni online, ateliere de lucru și schimburi de experiență între participanții din Republica Moldova și cei din țările partenere, cum ar fi România, Austria și Germania.

În cadrul proiectului vor fi realizate șase materiale de cercetare, care vor acoperi subiecte relevante ce vor fi dezbătute public cu specialiști invitați. Materialele vor face parte din secțiunea media a platformei și vor fi distribuite ca podcast-uri.
 Programul va mai cuprinde vizite de documentare ale unor experți invitați din UE, curatori, galeriști, directori de instituții, care se vor întâlni cu experți din Republica Moldova pentru a dezvolta proiecte transfrontaliere.

„Grație activităților din cadrul proiectului, va exista o mai bună vizibilitate internațională a sectorului cultural independent din Republica Moldova, vom putea sprijini dezvoltarea acestui sector și vom face mai bine auzită vocea actorilor culturali în relațiile cu autoritățile”, a afirmat președintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, la evenimentul de lansare a platformei.

La fel și ministrul culturii, Sergiu Prodan, a menționat importanța proiectului pentru dezvoltarea culturii naționale. „Orice investiție în cultura din Republica Moldova este o investiție în cultura românească. Atât dezbaterile ce se vor produce, cât și concluziile la care se va ajunge contează pentru Ministerul Culturii, ne vor ajuta să sincronizam politicile și să mobilizăm resursele pe care le avem, să punem în valoare potențialul artistic și cultural pe care îl are țara și să îl conectăm la cultura general umană, europeană, prin intermediul culturii române”, a subliniat oficialul.

Proiectul MoldArte este finanțat de Uniunea Europeană a Institutelor Naționale pentru Cultură prin programul Spații Europene de Cultură și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Institutul Goethe București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău