Modul în care a fost înstrăinată proprietatea sindicatelor, în atenția deputaților Blocului ACUM

  • 25 Decembrie 2019 13:37
Modul în care a fost înstrăinată proprietatea sindicatelor, în atenția deputaților Blocului ACUM

Legislativul de la Chișinău urmează să creeze o comisie de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Inițiativa aparține unui grup de deputați de la facțiunile PAS și Platforma DA ale Blocului ACUM, scrie anticorupție.md. Despre procedurile lipsite de transparență în care Confederația Națională a Sindicatelor a înstrăinat, de-a lungul anilor, mai multe baze de odihnă, hoteluri și centre sportive, echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat, în 2011, un amplu documentar video și un ciclu de investigații jurnalistice. Atunci nicio autoritate publică nu s-a sesizat în urma investigațiilor.

Comisia juridică a decis să propună plenului Parlamentului crearea unei comisii pentru elucidarea modului în care a fost înstrăinată proprietatea sindicatelor, estimată de experți la peste 200 milioane de lei. Jurnaliștii CIJM au arătat, în ancheta din 2011, că majoritatea proprietăților sindicatelor, între care hotelurile Turist, Cosmos și Flora, câteva baze de odihnă și centre sportive au fost înstrăinate exclusiv prin negocieri directe, nu prin licitații, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj pentru credite mai mari decât prețul obiectelor. O altă parte a anchetei de presă a vizat falimentarea ți înstrăinarea patrimoniului sindical de pe teritoriul Ucrainei și situația bazelor de odihnă rămase în proprietatea sindicatelor. Multe tranzacții au făcut obiectul unor dosare penale, care nu s-au finalizat cu trimitere pe baza acuzaților a celor care au dirijat procesul.

Ancheta CIJM arăta încă în 2011 că principalul beneficiar al tranzacțiilor cu proprietățile sindicatelor a fost Ilan Șor, condamnat ulterior în dosarul furtului miliardului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău