Modificările legislative care reglementează munca zilierilor au intrat în vigoare
-
02 Septembrie 2018 15:03
Legea privind exercitarea unor activități necalificate, cu caracter ocazional, desfășurate de zilieri intră, astăzi, în vigoare. Documentul reglemetează desfășurarea activităților necalificate doar în agricultură. Pentru aceste activități nu va trebui de semnat un contract individual de muncă, însă este suficient doar acordul de voință al părților.
Conform legii, durata zilnică a activității necalificate cu caracter ocazional exercitate de către un zilier nu poate depăși 8 ore, precizează BizLaw.md
Persoanele cu vârsta de la 16 la 18 ani pot lucra 7 ore, iar persoanele cu vârsta de la 15 la 16 ani – 5 ore. Totodată, minorii cu vârsta de la 15 la 16 ani pot exercita aceste activități numai cu acordul în scris al părinților sau al reprezentanților săi legali dacă, în consecință, nu le va fi periclitată sănătatea, dezvoltarea, instruirea și pregătirea profesională. De asemenea, ei nu pot fi implicați în activități ce urmează să fie desfășurate pe timp de noapte.
Astfel, timpul de muncă al zilierului nu va depăși 40, 35 sau 25 de ore pe săptămână, în funcție de vârsta zilierului. Timp de un an calendaristic, un zilier poate exercita activități pentru același beneficiar pe o perioadă nu mai mare de 90 de zile cumulate.
Remunerația stabilită pentru o zi de lucru a zilierului, adică pentru opt ore, nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului pe oră în sectorul real. Conform deciziei Guvernului, în acest an, cuantumul este de 15,44 lei pe oră. Remunerarea se acordă la sfârșitul zilei de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidență de către zilier și beneficiar. Dacă există acordul în scris al părților, remunerarea poate fi acordată cel târziu la sfîrșitul săptămînii de muncă sau al perioadei de exercitare a activității.
Străinii și apatrizii pot exercita activități necalificate cu caracter ocazional după obținerea permisului de ședere.