Modificări importante ale Codului contravențional. Termenul pentru plata amenzii mai mici, prelungit

  • 18 Aprilie 2018 17:02
Modificări importante ale Codului contravențional. Termenul pentru plata amenzii mai mici, prelungit

Modificările Codului contravențional, elaborate de Ministerul Justiției, au fost aprobate de Guvern.

Una dintre cele mai relevante modificări propuse prin proiect este majorarea termenului de achitare în jumătate a sumei amenzii de către contravenient, de la 72 ore la 3 zile lucrătoare, pentru o sincronizare a orarului de lucru al instituțiilor responsabile de recepționarea amenzii și totodată, garantarea dreptului la un proces echitabil.

„O altă prevedere nouă vizează ajustarea sancțiunilor pentru contravențiile comise de minori și responsabilizarea părinților sau reprezentanților legali ai acestora. În acest context, prevederile din Codul contravențional au fost ajustate la cele din Codul familiei fiind extins cercul subiecților responsabili pentru contravențiile comise de minori”, se arată într-un comunicat al Guvernului. 

O altă prevedere nouă a legislației contravenționale o reprezintă acordul de colaborare ce va putea fi încheiat între agentul constatator sau procuror și contravenientul care își recunoaște vina, în schimbul unei pedepse reduse. Acordul va fi posibil de încheiat în orice moment al procesului contravențional pînă la soluționarea în fond a acestuia și doar după declanșarea examinării cauzei în procedura generală. Prin instituirea mecanismelor de examinare simplificată a cauzei contravenționale și încheierea acordului de colaborare se urmărește soluționarea procesului contravențional într-un termen optim și previzibil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău