Modificare în Codul Rutier din România. Ce trebuie să cunoască șoferii români care au obținut permisul de conducere în altă țară

  • 19 Iunie 13:25
Modificare în Codul Rutier din România. Ce trebuie să cunoască șoferii români care au obținut permisul de conducere în altă țară

A fost anunțată o schimbare în Codul Rutier din România. O anumită categorie de români nu este nevoită să mai urmeze cursurile unei școli de șoferi înainte de a se înscrie la examenul practic pentru obținerea permisului de conducere. Iată ce trebuie să știe șoferii români care au obținut permisul de conducere în altă țară.

Ministerul Afacerilor Interne din România a făcut modificări extrem de importante în Codul Rutier, pentru a veni în ajutorul șoferilor, scrie BZI.ro.

Așadar, cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, se pot înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi.

În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.

Românii care au obținut permisul de conducere într-o altă țară și nu îl pot preschimba cu permisul românesc de conducere vor putea susține examenul auto fără să fie obligați să facă școala de șoferi. Astfel, ei se pot înscrie la examen fără să fie nevoiți să achite taxele aferente și să piardă timp la cursurile unei școli de șoferi.

Se schimbă vârsta pentru obținerea permisului de conducere

Tinerii din România vor avea posibilitatea să obțină permisul de conducere de la 17 ani, conform unui nou proiect de lege. Cu toate acestea, există o condiție clară. Adulții să îi instruiască pe tineri și să îi însoțească la volan, iar dacă tânărul șofer încalcă regulile de circulație, adultul va împărți responsabilitatea în mod egal cu acesta.

Pentru a putea deține un permis de conducere auto, șoferii  trebuie să fie apți din punct de vedere fizic și mental. Înainte de susținerea examenului auto, se întocmește fișa medicală pe baza evaluării candidaților. Cu toate acestea, apariția unor boli după intrarea în posesie a permisului de conducere poate suspenda dreptul de a conduce legal o mașină. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

În România, permisul auto poate fi obținut de la vârsta de 17 ani, iar în anumite condiții chiar de la 16 ani. Cu toate acestea, nu se permite decât conducerea anumitor vehicule de mici dimensiuni. Nici firmele de închirieri auto nu oferă posibilitatea minorilor de a lua cu împrumut un autovehicul.

Firmele de închirieri auto nu oferă tinerilor sub 18 ani nicio variantă de mașină de împrumut. Și nici cei care au împlinit 18 ani și au obținut categoria B de permis, nu pot închiria o mașină. Majoritatea companiilor auto închiriază vehicule șoferilor care au împlinit cel puțin 21 de ani. Pentru că majoritatea accidentelor rutiere sunt produse de șoferi fără experiență de conducere, firmele de închirieri auto se feresc să împrumute mașini tinerilor. Iar cele puține care, totuși, vin cu o ofertă pentru aceștia, percep o „taxă de șofer tânăr”. Aceste taxe sunt percepute și de companiile de închirieri auto din străinătate. Motivul este același, tinerii fără experiență de conducere prezintă un risc mai mare de a produce un accident.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,03 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău