Mobilitatea militară: UE propune acțiuni care să permită forțelor armate să se deplaseze mai rapid și mai bine peste granițe

  • 10 Noiembrie 2022 18:02
Mobilitatea militară: UE propune acțiuni care să permită forțelor armate să se deplaseze mai rapid și mai bine peste granițe

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat astăzi un Plan de Acțiune privind Mobilitatea Militară 2.0 și o Comunicare Comună privind o Politică de Apărare Cibernetică a UE pentru a aborda deteriorarea mediului de securitate în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a spori capacitatea UE de a-și proteja cetățenii și infrastructura, transmite caleaeuropeana.ro.

În special, Planul de Acțiune privind Mobilitatea Militară va ajuta forțele armate europene să răspundă mai bine, mai rapid și la o scară adecvată la crizele care izbucnesc la frontierele externe ale UE și dincolo de acestea. Acesta va consolida capacitatea UE de a sprijini statele membre și partenerii în ceea ce privește transportul trupelor și al echipamentelor acestora. Ea contribuie la o infrastructură mai bine conectată și mai bine protejată, simplificând în același timp aspectele de reglementare. Ea va consolida cooperarea cu NATO și va promova conectivitatea și dialogul cu partenerii-cheie.

Primul Plan de Acțiune privind Mobilitatea Militară a fost lansat în 2018 pentru a consolida politica de securitate și apărare comună a UE. Acesta a urmărit să asigure deplasarea rapidă și fără întreruperi a personalului, a materialului și a mijloacelor militare – inclusiv în termen scurt și la scară largă – în interiorul și în afara UE. Acesta a contribuit la crearea unei rețele bine conectate, cu timpi de reacție mai scurți și cu infrastructuri și capacități de transport capabile, sigure și rezistente.

Noul Plan de Acțiune privind Mobilitatea Militară răspunde apelului formulat în cadrul Busolei Strategice de a spori mobilitatea militară a forțelor noastre armate în interiorul și în afara Uniunii, ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Această nevoie urgentă a fost reflectată și în Comunicarea Comună privind lacunele în materie de investiții în domeniul apărării, adoptată în iunie 2022.

Bazându-se pe realizările primului plan de acțiune lansat în 2018, noul plan de mobilitate militară acoperă perioada 2022-2026 și include:

  • Identificarea posibilelor lacune în infrastructură, care să fundamenteze acțiunile viitoare pentru a prioritiza îmbunătățirile și a integra cerințele privind lanțul de aprovizionare cu combustibil, pentru a sprijini deplasările pe scară largă ale forțelor militare cu notificare rapidă;
  • Digitalizarea proceselor administrative legate de logistica vamală și de sistemele de mobilitate militară;
  • Măsuri de protecție a infrastructurii de transport împotriva atacurilor cibernetice și a altor amenințări hibride;
  • Promovarea accesului la capacitățile de transport strategic și maximizarea sinergiilor cu sectorul civil pentru a spori mobilitatea forțelor armate, în special pe calea aerului și pe mare;
  • Îmbunătățirea eficienței energetice și a rezilienței climatice a sistemelor de transport;
  • Consolidarea cooperării cu NATO și cu partenerii strategici cheie, cum ar fi SUA, Canada și Norvegia, promovând în același timp conectivitatea și dialogul cu partenerii regionali și cu țările implicate în procesul de extindere, cum ar fi Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest.

Pentru a asigura o rețea de mobilitate militară bine conectată, capabilă și sigură, Comisia Europeană sprijină planul de acțiune prin instrumente de finanțare, cum ar fi Mecanismul pentru Interconectarea Europei (care finanțează proiecte de infrastructură de transport cu dublă utilizare) și Fondul European de Apărare (care sprijină dezvoltarea de sisteme logistice și digitale interoperabile).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău