Mobilierul urban de pe trotuare este periculos pentru nevăzători

  • 23 Iulie 2020 15:56
Mobilierul urban de pe trotuare este periculos pentru nevăzători

Bolarzii de pe trotuarele municipiului Chișinău și alt mobilier urban de delimitare poate fi periculos pentru nevăzători. Atenționările vin din partea organizațiilor care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meșter, a menționat astăzi, în cadrul unor dezbateri publice, că e nevoie de o abordare unică cu privire la instalarea mobilierului stradal, ca el să fie unul inofensiv pentru toată lumea, mai ales pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care sunt cele mai vulnerabile în acest caz.

,,Venim cu un suport din partea societății civile către autoritatea publică locală pentru ca să facem împreună ca acest oraș să fie unul accesibil și prietenos pentru oricine dintre noi’’, a declarat Vitalie Meșter. El s-a referit la oportunitatea încadrării unui voluntar, consultant pe accesibilitate, în cadrul Direcției de coordonare a activității executivului a Primăriei.  

Ion Cibotărică, reprezentant al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a remarcat că există standarde naționale în domeniul construcțiilor și chiar anul trecut a fost aprobat cod nou în construcții, care prevede că trotuarele trebuie să fie  amenajate respectând standardele Organizației Internaționale de Standardizare în domeniu.

Pe calea pietonală nu trebuie să existe obstacole pentru circulația pietonilor. Dacă aceste obstacole nu pot fi evitate, atunci trebuie să fie respecte patru cerințe: înălțimea de cel puțin un metru; asigurarea unui contrast vizual între obstacol și trotuar; să fie posibilă prevenirea accidentării de către nevăzători și obstacolul să fie detectabil cu ajutorul bastonului, a punctat Ion Cibotărică.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a venit cu promisiunea că bolarzii vor fi înlocuiți. ,,Suntem absolut deschiși în această privință. Chiar consider că ar putea să fie o oportunitate să creăm Consiliul Consultativ pe lângă Primăria municipiului Chișinău, care să abordeze mai multe subiecte. În următorii ani ne vom dedica profund pentru a face progrese serioase în ceea ce ține de accesibilitate’’, s-a angajat edilul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău