Mobiasbancă și BERD au semnat un acord pentru a sprijini IMM-urile să ajungă pe piața UE

  • 08 Decembrie 2016 15:02
Mobiasbancă și BERD au semnat un acord pentru a sprijini IMM-urile să ajungă pe piața UE

Mobiasbancă-Groupe Société Générale și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și-au unit forțele pentru a ajuta antreprenorii din Republica Moldova să ajungă pe piața Uniunii Europene.

Un acord în acest sens a fost semnat în data de 8 decembrie, prin care BERD extinde un împrumut de 10 milioane de euro pentru Mobiasbancă – Groupe Société Générale în vederea sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii, transmite IPN.

Resursele alocate vor fi acordate sectorului privat și vor sprijini întreprinderile mici și mijlocii locale să investească în îmbunătățirea calității produselor și modernizarea serviciilor, astfel încât să răspundă standardelor UE și să beneficieze de multiplele oportunități oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), acord semnat între Moldova și UE.

UE va oferi IMM-urilor interesate stimulente în formă de grant de până la 15% din mărimea creditului, precum și servicii de consultanță prestate de experți internaționali  prin intermediul programului BERD pentru susținerea micului business.

Finanțarea oferită Mobiasbancă – Groupe Société Générale marchează prima tranzacție din programul BERD-UE DCFTA, în cadrul căruia BERD colaborează cu băncile locale pentru a ajuta companiile să investească în îmbunătățirea calității produselor și standardului serviciilor.

Aceasta este parte a unui amplu program al BERD și EU4Business Initiative. BERD a început în mai anul curent procesul de acordare a 380 de milioane euro în formă de credite și garanții comerciale băncilor locale partenere și altor instituții financiare pentru creditarea afacerilor din Georgia, Moldova și Ucraina, în timp ce UE pune la dispoziție 19 milioane de euro pentru asistență tehnică, stimulente pentru investiții și partajarea riscurilor.

Cu ocazia semnării acordului, Ridha Tekaia, președintele Comitetului de Direcție, CEO al Mobiasbancă, a apreciat colaborarea durabilă stabilită între Mobiasbancă și BERD și noile oportunități oferite clienților Mobiasbancă datorită sprijinului și finanțărilor UE. „Este întotdeauna o satisfacție profesională și o onoare colaborarea cu BERD. Semnarea acordului de astăzi completează șirul oportunităților pentru clienții noștri, care își propun sporirea calității și accesarea noilor piețe de desfacere. Mă bucur să contribuim împreună cu BERD la dezvoltarea afacerilor locale și la creșterea economiei țării”, a spus Ridha Tekaia.

Henry Russel, director BERD pentru instituții financiare în Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, a declarat că Mobiasbancă este partenerul BERD de lungă durată și are un palmares excelent de creditare, prin intermediul finanțării BERD, a companiilor din Moldova pentru a sprijini dezvoltarea acestora. „Întrucât DCFTA a deschis o nouă și importantă piață pentru companiile moldovenești, ne aliniem într-un nou parteneriat cu Mobiasbancă pentru a ajuta IMM-urile locale să devină mai competitive pe piețele regionale. Finanțarea UE prin acest program reprezintă un sprijin foarte important, pentru ca mediul antreprenorial local să profite din plin de noile oportunități”, a spus Henry Russel.

Aneil Singh, șeful Secției Cooperare în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat că semnarea acestui prim acord vine în continuarea lansării oficiale la 7 decembrie a paginii web EU4Business, o inițiativă a UE care va integra toate oportunitățile oferite Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM). „În acest context, îndemnăm IMM-urile să se dezvolte și să abordeze provocările pieței. Creșterea economică și crearea noilor locuri de muncă este un obiectiv al facilității DCFTA, care oferă în total 200 milioane de euro pentru granturi și 2 miliarde de euro pentru acordarea creditelor. Acesta este primul acord de împrumut semnat cu o instituție financiară în Republica Moldova”, a spus Aneil Singh.

Subsidiară a Grupului Société Générale, Mobiasbancă este a patra ca mărime bancă comercială din Moldova, cu peste 130 de mii de clienți corporativi, mici și mijlocii (IMM-uri) și din sectorul de vânzare cu amănuntul, printr-o rețea de 54 de filiale.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova cu peste 1,1 miliarde de euro investiții cumulate în peste 110 de proiecte în industria agroalimentară, energie,infrastructură,sectorul financiar, și cel de producție. Activitatea BERD în sectorul bancar al Moldovei este orientată spre îmbunătățirea transparenței și a guvernanței corporative, pentru a spori accesul la credite a întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova, inclusiv prin creșterea numărului de bănci care pot beneficia de produsele sale de susținere și creditare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău