Moartea lui Aleksei Navalnîi: UE sancționează 33 de persoane și două entități

  • 22 Martie 18:36
Moartea lui Aleksei Navalnîi: UE sancționează 33 de persoane și două entități

Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să impună măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane și a două entități legate de moartea subită într-o colonie penală strictă a politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi. Această decizie a fost luată în cadrul regimului mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului, indică un comunicat al Consiliului UE.

„Uciderea lentă a lui Aleksei Navalnîi de către regimul Kremlinului este o reamintire fermă a lipsei acestuia de respect pentru viața oamenilor. Sancțiunile de astăzi demonstrează hotărârea noastră de a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile ruse pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În același timp, știm că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă și vocile independente ale Rusiei'', a declarat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Pe lista entităților sancționate se află coloniile penale în care a fost ținut Aleksei Navalnîi din iunie 2022 până la moartea sa: colonia corectivă IK-6 și colonia corectivă maximă de securitate IK-3. Ambele colonii sunt cunoscute pentru exercitarea de presiuni fizice și psihologice, izolare completă, tortură și violență asupra deținuților.

În ambele locuri, Navalnîi a suferit abuzuri, inclusiv din cauza izolării repetate într-o celulă de pedeapsă și a unor tratamente crude, inumane și degradante, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a sănătății sale. Șeful IK-3, Vadim Kalinin, și diverși șefi adjuncți ai coloniei au fost, de asemenea, sancționați.

În plus, Consiliul UE a decis să includă membri ai sistemului judiciar, cum ar fi Andrei Suvorov, care l-a condamnat pe Aleksei Navalnîi la 19 ani într-o colonie cu regim special în condiții inumane anul trecut, Kiril Nikiforov, care a respins acțiunea sa împotriva coloniei IK-6 pentru a contesta transferul său într-o celulă de pedeapsă timp de 12 zile, și Evghenia Nikolaeva și Natalia Dudar, care au pronunțat o serie de hotărâri împotriva opozanților politici, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi, contribuind astfel la represiunea politică din Rusia.

Pe lista indivizilor sancționați au fost incluși înalți funcționari din sistemul penitenciar și din cadrul Ministerului Justiției care fie au fost responsabili de executarea pedepselor cu închisoarea ale lui Navalnîi și ale altor oponenți politic, fie nu au asigurat protecția drepturilor omului și a drepturilor și libertăților civile.

Măsurile restrictive din cadrul regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului se aplică în prezent unui număr de 104 persoane fizice și juridice și unui număr de 23 de entități din mai multe țări.

Persoanele incluse pe listă în cadrul regimului de sancțiuni fac obiectul înghețării activelor, iar furnizarea de fonduri sau resurse economice, în mod direct sau indirect, către acestea sau în beneficiul lor este interzisă. În plus, persoanelor fizice incluse pe listă li se aplică o interdicție de călătorie în UE, scrie Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău