Miza principală a Rusiei la alegerile din toamnă este obstrucționarea referendumului. Președinția e pe planul doi (Revista Presei)

  • 24 Iulie 10:17
Miza principală a Rusiei la alegerile din toamnă este obstrucționarea referendumului. Președinția e pe planul doi (Revista Presei)

Care este miza principală a Federației Ruse la alegerile din 20 octombrie din Republica Moldova? La această întrebare încearcă să răspunsă Cristian Hrițuc într-un articol publicat pe Deschide.md.

Una din ipotezele principale: Miza rușilor la aceste alegeri este referendumul și obstrucționarea lui. Nu își doresc ca referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE să întrunească numărul necesar de voturi.

Președinția Republicii Moldova e în planul doi, mai ales că nu pot influența semnificativ lucrurile sau lupta e deja pierdută.

Potrivit autorului, Moscova are două obiective: unul anul acesta, unul anul viitor. Să nu treacă referendumul, iar la anul să nu mai existe o majoritate parlamentară pro-europeană. Rămâne de văzut cum va combate Maia Sandu strategia ruso-moldovenească și cum va reuși să mobilizeze electoratul propriu pentru a dejuca jocul adversarilor, scrie Hrițiuc.

Ziarul Național anunță că proiectul care prevede indemnizații lunare de sute de euro pentru școlile private ale copiilor de ambasadori, a fost SUSPENDAT.

Decizia a fost anunțată aseară de către vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, și a fost luată „în urma reacției virulente” a societății la adresa inițiativei legislative. Potrivit ministrului, proiectul ar urma să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi, pentru a se vedea ce alte soluții se pot găsi pentru a rezolva problema.

Tiraspolul prezintă cifrele sale despre cheltuielile Chișinăului în Transnistria. Anticorupție scrie despre câți pensionari sunt în raioanele de est ale Republicii Moldova.

Pretinsul minister al Protecției Sociale de la Tiraspol infirmă datele cu privire la cheltuielile sociale pe care Chișinăul le suportă pentru locuitorii raioanelor de est și pentru municipiul Bender al Republicii Moldova. Exponenții regimului secesionist susțin că cel mult 2.000 de pensionari din cei 150.000 primesc pensii achitate de Guvernul de la Chișinău după ce autoritățile constituționale au anunțat că au alocat 50 de milioane de lei pentru necesitațile sociale ale cetățenilor din stânga Nistrului în primele șase luni ale anului curent.  

În 2024, aproape 1,5 mii de cetățeni ai Republicii Moldova și-au mutat în reședința permanentă în Transnistria cu pensie achitată de Tiraspol”, se precizează într-un articol publicat pe oficiosul novostipmr.com.

Mold-Street anunță despre o premieră pe piața financiară! Cetățenii Republicii Moldova vor putea împrumuta statul prin achiziția valorilor mobiliare de stat (VMS) prin intermediul platformei eVMS.md, care va fi lansată pe 31 iulie 2024, anunță Ministerul Finanțelor.

Platforma eVMS.md, dezvoltată de Ministerul Finanțelor, cu sprijinul proiectului USAID, va permite efectuarea directă a tranzacțiilor, fără intermediari și comisioane, de către toți cetățenii Republicii Moldova.

Prin intermediul acestei platforme, cetățenii vor putea investi în titluri de stat, care sunt considerate printre cele mai sigure instrumente de investiții datorită garanției totale oferite de stat, precizează Ministerul Finanțelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău