Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, repinge inițiativa lansată de un grup de preoți din Chișinău de a adera în corpore la Patriarhia Română. Reacția Bisericii „Sfântul Dimitrie”

  • 16 Noiembrie 2023 13:26
Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, repinge inițiativa lansată de un grup de preoți din Chișinău de a adera în corpore la Patriarhia Română. Reacția Bisericii „Sfântul Dimitrie”

Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, repinge inițiativa lansată de un grup de preoți din Chișinău de a adera în corpore la Patriarhia Română. Decizia a fost făcută publică astăzi, 16 noiembrie, după o reuniune a protopopilor și stareților de mănăstiri care a avut loc la Mitropolie, transmite Radio Chișinău.

Episcopul vicar al Mitropoliei Moldovei, PS Ioan Moșneguțu, a declarat că Mitropolia Moldovei își păstrează statutul ei actual. El a subliniat că nu vor exista discuții cu privire la aderarea acestei Mitropolii, în prezent parte a Bisericii Ruse, la Patriarhia Română.

„A fost adoptată a decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual. Îl avem pe ÎnaltPreaSfințutul Vladimir întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și ÎPS Mitropolit Vladimir. Nu vor fi initiate discuții privid aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri bisericești”, a menționat PS Ioan Moșneguțu.

La 13 noiembrie, un grup de preoți din protopopiatul sector II din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Capitală, Pavel Borșevschi, i-au adresat Mitropolitului Vladimir o scrisoare în care îi cereau să inițieze procesul de trecere a întregii Mitropolii a Moldovei în subordinea Patriarhiei Române. Într-o postare pe pagina de facebook a Bisericii Sfântul Dimitrie” se arată că trecerea la Patriarhia Română este necesară, citez, „pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”.  

La puțin timp după întrunirea de la Mitropolie, pe pagina de facebook a aceleiași biserici a fost publicată o postare în care se precizează că la ședința respectivă: „s-a votat în unanimitate pentru Unitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova, subiectul aderării la Patriarhia Română rămânând unul deschis. Rămânem statornici fii ai Bisericii lui Hristos, dorind de a păstra, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel,"unitatea Duhului, întru legătura păcii",”, se mai spune în postare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău