Mitropolia Basarabiei condamnă acapararea abuzivă a bisericii din Dereneu

  • 06 Martie 2018 19:57
Mitropolia Basarabiei condamnă acapararea abuzivă a bisericii din Dereneu

Mitropolia Basarabiei face apel către autoritățile Republicii Moldova, Ambasada României la Chișinău, delegația Uniunii Europene, corpul diplomatic străin acreditat în Republica Moldova, precum și către reprezentanții organismelor internaționale de la Chișinău să monitorizeze abuzurile comise de către „așa zisa Mitropolie a Chișinăului și a întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Moscovei” și să intervină pentru a le curma.

Solicitarea vine în contextul în care luni, 5 martie, un grup de enoriași ai Mitropoliei Moldovei, susținuți de Episcopia de Ungheni și Nisporeni, au acaparat în mod abuziv biserica „Adormirii Maicii Domnului” din satul Dereneu, Călărași.

Potrivit parohului acestei biserici, Florin Marin, comunitatea din Dereneu, care anterior aparținea de Mitropolia Moldovei, a luat decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei după consultări cu enoriașii și în condițiile legii.

„Este strigător la cer ce se face, ca în postul mare când lumea trebuie să fie mai bună, au stricat inima credincioșilor și a noastră personală celor care slujească acolo de ani de zile”, spune Florin Marin.

Preoții spun că, de la momentul aderării bisericii „Adormirii Maicii Domnului” la Mitropolia Basarabiei până la acțiunile de vandalizare a bisericii, organizatorii acestora nu au expus doleanțe de comunicare pe acest subiect. Preoții mai afirmă că în ultima perioadă atacurile la unele comunități ale Mitropoliei Basarabiei devin un lucru constant.

Mitropolia Moldovei nu a comentat incidental de la Dereneu.

 

 

 

 

 

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au declarat, luni, 5 martie, că un grup de enoriași din cadrul Mitropoliei Moldovei, supusă Patriarhiei Moscovei, susținuți de Episcopia de Ungheni și Nisporeni, a acaparat în mod abuziv biserica „Adormirii Maicii Domnului” din satul Dereneu, Călărași pentru că aceasta, în august anul trecut, a aderat la Mitropolia Basarabiei. Într-o conferință de presă, secretarul Mitropoliei Basarabiei, preotul Ion Cosoi, a spus că Parohia „Adormirii Maicii Domnului” a aderat la Mitropolia Basarabiei în conformitate cu legile Republicii Moldova. Potrivit lui, dreptul comunităților religioase de a decide liber asupra schimbării jurisdicției lor canonice este unul prevăzut expres și garantat de legile Republicii Moldova.

„Mitropolia Basarabiei mai constată că binecuvântarea dată de mitropolitul Vladimir pentru acapararea samavolnică a unui locaș al Mitropoliei Basarabiei este în totală contradicție cu dorința afișată public de a stabili un dialog constructiv cu Mitropolia istorică a Basarabiei”, a spus Ion Cosoi.

Potrivit lui Florin Marin, paroh în satul Dereneu, după ce duminică grupul organizat a încercat acapararea bisericii, dar au fost împiedicați de credincioși, aceștia s-au întors într-un număr mai mare a doua zi și au spart ambele uși, intrând samavolnic în biserică.


Preotul spune că odată ajunsă poliția la fața locului aceasta a deschis o cauză penal, iar persoanele au fost interogate. Preoții spun că sunt gata să-și retragă plângerea de la poliție dacă cei care au ocupat în mod abuziv biserica, pleacă.

Preotul Valeriu Enache de la Parohia din Călărași spune că din moment ce parohia este o entitate juridică înregistrată la Ministerul Justiției, solicită în mod necondiționat ca lăcașul să fie evacuat pentru ca acolo să se poată desfășura slujbe, iar lumea să se poată împărtăși. Preotul a cerut autorităților statului să suspende activitatea Eparhiei de Ungheni și Nisporeni reieșind din faptul că au organizat vandalizarea unui lăcaș sfânt și au instigat la ură.

Preoții au făcut apel către organismele internaționale să monitorizeze abuzurile comise contra Mitropoliei Basarabiei de către așa-zisa mitropolie a Chișinăului și întregii Moldove și să intervină prompt pentru a curma nedreptățile.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău