Miting în centrul Kievului, înaintea reuniunii "formatului Normandia" de la Paris

  • 07 Decembrie 2019 13:15
Miting în centrul Kievului, înaintea reuniunii

Partidele ucrainene de opoziție "Holos", "Solidaritatea Europeană" și "Batkivșcina" au făcut apel la cetățenii ucraineni să se strângă în centrul Kievului pe 8 decembrie, cu o zi înainte de reuniunea liderilor "formatului Normandia" de Paris, unde președinții Ucrainei și Rusiei, Volodimir Zelenski și respectiv Vladimir Putin, vor avea inclusiv o discuție bilaterală, în afara celor organizate în prezența liderilor Germaniei și Franței, Angela Merkel și Emmanuel Macron.

Inițiatorii apelului consideră că, în ajunul întâlnirii de la Paris, "trebuie să reamintim autorităților care sunt liniile roșii". Cele trei partide solicită președintelui ucrainean ca la reuniunea de la Paris să nu accepte compromisuri care ar afecta integritatea statului și nici un plan de federalizare a țării.

De asemenea, îl avertizează pe Zelenski să nu accepte compromisuri cu privire la parcursul european și euroatlantic al Ucrainei, dar nici acțiuni politice precum organizarea de alegeri locale în zona ocupată din Donbas fără îndeplinirea condițiilor de securitate și de eliberare a teritoriului controlat de rebeli. Aceste condiții prevăd în special retragerea trupelor ruse din Donbas, dezarmarea grupărilor armate ilegale și preluarea controlului frontierei ucraineano-ruse de către autoritățile Kievului. În plus, cele trei partide îi cer lui Zelenski să nu accepte compromisuri privind eliberarea și retrocedarea către Ucraina a peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Totodată, partidele Holos, Solidaritatea Europeană și Batkivșcina cer să nu fie acceptată renunțarea la procesele internaționale intentate Rusiei.

Amintim că liderii Ucrainei, Franței, Germaniei și Rusiei se vor reuni luni la Paris, în cadrul unui summit în "formatul Normandia". La reuniunea respectivă, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel și Vladimir Putin vor discuta noi modalități de soluționare a conflictului din Donbas.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău