Misterul ratei șomajului din China. Nivelul rămâne redus, în pofida pandemiei

  • 30 Mai 2020 14:09
Misterul ratei șomajului din China. Nivelul rămâne redus, în pofida pandemiei

Când autoritățile chineze au raportat primele date economice înregistrate în primul trimestru al anului, printre care se poate observa o scădere de 6,8% a PIB-ului, analiștii au început să scoată în evidență lipsa unui aspect extrem de important: rata șomajului, scrie Fortune, citat de DIGI24.ro.

Potrivit Biroului Național de Statistică din China, rata șomajului pentru luna martie a fost de 5,9%, în timp ce în decembrie, înainte să izbucnească numărul de cazuri cu coronavirus, înregistra doar 5,2%. În doar câteva luni, aproximativ 460.000 de business-uri au declarat faliment. Oficial, rata șomajului a crescut la 6,2% în februarie, urmând să scadă în luna martie, notează sursa citată

Cifrele raportate de autorități au rămas stabile în ultimele decenii, oscilând între 4% și 5%. Până nu demult, Beijingul a determinat rata șomajului în funcție de numărul de muncitori din spațiul urban care și-au depus actele de șomaj în cadrul administrațiilor locale. În 2018, guvernul decis să reformeze sistemul, rata șomajului fiind estimată în mediul urban prin sondaje lunare.

Astfel, procentul de 5,9 raportat în luna martie este reprezentativ doar pentru zonele urbane. Excluderea regiunilor rurale reprezintă o parte din moștenirea lăsată în urmă de sistemul socialist, prin care tuturor muncitorilor din mediul rural le erau alocate bucăți de pământ pe care îl puteau exploata, fiind astfel angajați de către stat, spune Li Chen, profesor în cadrul Universității din Hong Kong, citat de Mediafax.

„În realitate, situația din sate s-a schimbat mult, însă modelul instituțional a rămas același. Mulți oameni din mediul rural s-au mutat în orașe, așa că nu mai trebuie să își muncească bucata de pământ. Însă, oficial, își păstrează drepturile funciare și, datorită acestui motiv, modelul instituțional nu recunoaște în totalitate rata șomajului din mediul rural”, a declarat Li.

În plus, metoda folosită în prezent pare să calculeze greșit numărul masiv de muncitori migranți. În 2019, guvernul chinez a numărat peste hotare 291 de milioane de muncitori, aproximativ 36% din forța totală de muncă. În luna martie a anului curent, numărul a scăzut până la 129 de milioane, potrivit Biroului Național de Statistică, sugerând o creștere majoră a ratei șomajului.

În condițiile în care Statele Unite au numărat cel mai mare număr de șomeri de la Marea Depresiune încoace, rapoartele publicate de Beijing vor fi continua să fie privite cu scepticism de analiști.

Datele pentru luna aprilie sugerează o rată a șomajului de 14,7% în SUA, după ce în martie și februarie țara înregistrase o rată de 4,4% și, respectiv, 3,5%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău