Misterul MILIARDULUI: Jurnaliștilor le-a reușit ce n-au putut organele de drept

  • 10 Martie 2016 19:02
Misterul MILIARDULUI: Jurnaliștilor le-a reușit ce n-au putut organele de drept

Revista presei din 10 martie 2016

Ziarul de Gardă publică joi, 10 martie, un dosar des­pre cetă­țe­nii ucrai­neni, care sunt impli­cați în afa­ceri sau scheme dubi­oase în R. Mol­dova și cum unii din­tre aceștia sunt cău­tați de oame­nii legii, dar găsiți de jur­na­liști. Ole­k­sandr Pin­chuk, cetă­țean ucrai­nean, fost șef al Biro­u­lui Națio­nal al Asi­gu­ra­to­ri­lor de Auto­ve­hi­cule din R. Mol­dova în peri­oada în care aso­ci­a­ția a fost pre­ju­di­ci­ată cu peste 30 de mili­oane de lei, este figu­ran­tul prin­ci­pal într-un dosar penal instru­men­tat de Cen­trul Națio­nal Anti­co­ru­pție și Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pție, fiind cău­tat de aproape un an de auto­ri­tă­țile din R. Mol­dova. În acest răs­timp, Pin­chuk, un avo­cat de suc­ces din Ucraina, merge zil­nic la ser­vi­ciu, se întâl­nește cu dive­rși par­te­neri și par­ti­cipă la eve­ni­mente publice din țara vecină, fără vreo pro­blemă. Reporterii Ziarului de Gradă l-au  găsit și chiar au reu­șit să dis­cu­te cu el, deși orga­nele de drept de la Chi­și­nău încearcă, fără suc­ces, cel puțin ofi­cial, abia să-l loca­li­zeze. Pin­chuk este doar unul din­tre ucrai­ne­nii mis­te­ri­oși impli­cați în afa­ceri sau scheme dubi­oase în R. Mol­dova. În ulti­mii ani, dive­rși cetă­țeni ai Ucrai­nei au deve­nit, în R. Mol­dova, șefi de com­pa­nii sau acțio­nari de bănci, deși numele lor în țara vecină nu spun mare lucru.

Petru Bogatu critică în Ziarul Național decizia Curții Constituționale care abrogă reforma constituțională din anul 2000. Potrivit editorialistului, Curtea Constituțională are tentația să-și asume o libertatea decizională în afară oricăror limite. Cu alte cuvinte, își arogă un spațiu jurisdicțional de natură paranormală, în afara oricărei logici, frizând absurdul. Altfel spus, se cred supraoameni.

Decizia Curții Constituționale a venit pe un fond de nemulțumire populară plus la asta chiar unor politicieni le convine foarte mult, susține europarlamentara Monica Macovei  într-un interviu pentru europaliberă și la care face referire Jurnal.md. Crizele politice din R.Moldova au fost generate nu doar de alegerea sau nealegerea președintelui, ci și de ambiții personale, ambiții de partid și alte motive oculte, susține Monica Macovei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău