Misterioasa Planetă 9 a Sistemului Solar ar putea fi, de fapt, o gaură neagră primordială. Ce ar însemna asta pentru Pământ
-
02 Octombrie 2019 15:39
Doi astrofizicieni au lansat o nouă ipoteză cu privire la misterioasa Planetă 9 a Sistemului Solar, planetă ce nu a fost încă observată direct dar care influențează traiectoriile orbitale ale unor obiecte din Centura Kuiper de obiecte transneptuniene.
Conform acestei ipoteze, Planeta 9 s-ar putea să nu fie o planetă ci un alt obiect cosmic de masă planetară: o gaură neagră primordială, ceea ce ar explica de ce nu a putut fi observată direct, conform unui material publicat miercuri de Live Science.
La distanțe foarte mari, spre marginea sistemului solar, dincolo de orbita planetei Neptun, se află o centură de obiecte cosmice, în cea mai mare parte asteroizi, dar și planete pitice, așa cum este Pluto. Câteva obiecte din cadrul acestei centuri se comportă ca și când ar fi influențate de gravitația unei planete cu o orbită foarte eliptică, ce nu a fost încă descoperită.
Examinând aceste obiecte transneptuniene, astronomii au calculat că ipotetica Planetă 9 ar avea o masă de 10 până la de 20 de ori mai mare decât Pământul. Este o teorie pe care astronomii o iau în serios pentru că dovezile indirecte ale existenței acestei planete sunt clare însă deocamdată, căutarea acestei planete cu telescoape în infraroșu și în spectrul vizibil al luminii nu a avut niciun rezultat.
"Ceea ce am înțeles este că gravitația este importantă aici", a declarat Jakub Scholtz, fizician la Universitatea Durham din Anglia, și unul dintre autorii acestei ipoteze. "Nu e neapărat nevoie să fie o planetă. Cea mai banală și poate cea mai sănătoasă explicație este că ar fi o planetă. Dar în calitate de fizicieni teoreticieni, știm că în cosmologia Universului tânăr pot apărea o serie de obiecte teoretice foarte interesante, iar unele dintre aceste obiecte sunt găurile negre primordiale", a adăugat el.
Citiți continuarea pe Digi24.ro