Misterele din catacombele Odessei. Cum au încercat sovieticii să-i saboteze pe români în timpul celui de-al II-lea Război Mondial

  • 07 Septembrie 2019 18:20
Misterele din catacombele Odessei. Cum au încercat sovieticii să-i saboteze pe români în timpul celui de-al II-lea Război Mondial

Cea mai lungă rețea de tuneluri din lume se află la Odessa, dacă acestea ar fi poziționate în linie dreptă ar ajunge până la Paris. Catacombele din Odessa au peste 2.000 de kilometri și cel puțin 1.000 de intrări cunoscute, astfel încât turiștii sunt sfătuiți să nu intre fără un ghid specializat, scrie CNN.

Doar 1% din adevăratul oraș subteran poate fi vizitat, sistemul de tuneluri fiind desfășurat pe trei niveluri, până la o adâncime de aproape 30 de metri. Extinderea tunelurilor începe din secolul XVIII și are legături cu mineritul. Ecaterina cea Mare a ordonat construirea noului oraș-port. Astfel că au început activitatea intensă pentru obținerea pietrelor necesare la construcții.

De-a lungul timpului tunelurile au fost folosite de cei mai săraci oameni din societate, dar și ca ascunzătoare în timpul războaielor.

Una dintre poveștile legate de catacombele din Odessa se referă la serviciul secret al sovieticilor, NKVD, și trupe ale armatei române. 32 de membri ai NKVD au fost trimiși în 1941 în tuneluri pentru a-i sabota pe românii care ocupaseră orașul în timpul celeui de al doilea Război Mondial. Detaliile acestei misiuni, notează CNN, au fost ținute secrete în arhive, dar documentele au fost desecretizate în urmă cu câțiva ani, dezvăluind că doar un membru al grupului a mai scăpat din confruntările din subteran.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău