Misiunea de Observare Promo-LEX a înregistrat 1145 de semnalări de incidente la alegerile locale generale

  • 06 Noiembrie 2023 08:12
Misiunea de Observare Promo-LEX a înregistrat 1145 de semnalări de incidente la alegerile locale generale

Misiunea de Observare Promo-LEX a înregistrat până la sfârșitul zilei de 5 noiembrie, 1145 de semnalări de incidente la alegerile locale generale. 718 dintre acestea au fost prelucrate în calitate de incident, transmite MOLDPRES.

Potrivit Promo-LEX, observatorii au raportat, până la ora 24.00, 20 de incidente în procesul de închidere a secțiilor de votare și de numărare a voturilor. „În unul dintre cazuri, după ce s-a declarat închisă secția de votare, biroul electoral a desigilat urnele și au răsturnat buletinele pe o masă pentru a numără voturile, dar nu au schimbat și camera video pentru a înregistra procesul de numărare a voturilor”, a precizat Promo-LEX.

Totodată, printre incidentele raportate cel mai frecvent se numără fotografierea buletinelor de vot sau alte încălcări ale secretului votului, cum ar fi prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului; votarea nejustificată în grup; acte de violență sau intimidări ale alegătorilor sau altor persoane.

În același timp, în timpul desfășurării alegerilor, observatorii au semnalat tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor.

La alegerile locale generale de duminică, Promo-LEX a delegat 602 observatori statici, inclusiv în toate secțiile de votare din municipiile Bălți și Chișinău, precum și în 237 de secții de votare din restul țării, selectate în baza unui eșantion reprezentativ. De asemenea, procesul electoral din restul secțiilor de votare, din imediata apropiere a acestora și traseele de acces către ele, este monitorizat și de către alți 142 de observatori grupați în 71 de echipe mobile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău