Mișcări pe dreapta unionistă (Revista presei)

  • 16 Mai 2017 09:46
Mișcări pe dreapta unionistă (Revista presei)

Revista presei din 16 mai 2017

Mișcări pe dreapta unionistă. Anatol Șalaru anunță negocieri de fuzionare cu partidul Anei Guțu, titrează portalul Unimedia. Ex-ministru al Apărării Anatol Șalaru a anunțat pe o rețea de socializare că a avut discuții cu fosta sa colegă de partid, Ana Guțu pentru lansarea Mișcării Unioniste din Basarabia.

Adevărul îl citează pe Andrian Candu, care declară că își dorește o cale ferată Chişinău-Bucureşti şi un sistem financiar-bancar integrat cu România.

Adevărul comentează declarația lui I. Dodon, care şi-a recunoscut eşecul de a nu fi „preşedintele tuturor moldovenilor”. Potrivit autorului, „acest eşec nu este, totuşi, consecinţa unui context nefavorabil sau a unei strategii politice eronate. Dimpotrivă, consecinţa unei strategii inteligente şi perverse, menite să „îngheţe” Republica Moldova într-o zonă gri, aflată între asocierea la UE şi revenirea în lagărul ex-sovietic… l-au promovat pe Igor Dodon ca să împingă relaţiile cu UE şi România cât mai jos, fără, însă, a le rupe. Ca să vină de la Bruxelles şi Bucureşti numai banii — fie şi mai puţini —, nu şi DNA, nu şi OLAF, nu şi competenţa şi principiile. Toată lumea câştigă, mai puţin cetăţenii Republicii Moldova: oligarhii vor continua să fure tot, Moscova va primi garanţii că Basarabia va rămâne Republica Moldova, România se va mulţumi cu gândul că Republica Moldova nu redevine RSSM; doar bieţii cetăţeni, indiferent de etnie, vor continua să trăiască la fel de prost ca-n Africa. E un plan cinic, care transformă viaţa în Republica Moldova într-o continuă bălteală, cu salarii extrem de mici, fără nici o perspectivă de dezvoltare şi, mai ales, fără nici un pic de dreptate socială”.

Gâlceava politică de la Chișinau s-a mutat la Bruxelles, comentează portalul Deschide.md schimbul de replici între principalele partide din Parlamentul European privind amânarea tranșei de 100 de mln. de euro pentru R.Moldova - inițiativă lansată săptămâna trecută după votarea în prima lectură a sistemului electoral mixt în Parlamentul de la Chișinău. Preț de câteva zile, scandalul s-a „rostogolit”, motivele posibilei amânări extinzându-se până la arestările din ultima perioadă. Diseară, subiectul va fi dezbătut în plenul Parlamentului European, scrie Deschide.md.

Jurnaliștii de la Timpul apreciază când Chișinăul nu rămâne doar capitala unei țări în prag de dezastru, ci devine orașul poeziei, teatrului, artei plastice, referindu-se la Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”. „Între marșuri socialiste și concerte nostalgice, fără niciun aport cultural, între o țară al cărei președinte ne povățuiește să ne facem fiii sudori și tractoriști, apar astfel de perle în mâl când simțim că avem o cultură demnă de apreciere, capabilă să intre în dialog cultural cu alte țări ale lumii. De data aceasta prin poezie cu: România, Turcia, Belgia, Franța, Azerbaidjan, Ucraina, Lituania, Cehia”, scrie Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
20 °C
Cer fragmentat
Umiditate:45 %
Vint:2,6 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău