Mișcarea Politică „Unirea” | Tentativele lui Igor Dodon de anulare a realizărilor Mișcării de Eliberare Națională

  • 06 Februarie 12:52
Mișcarea Politică „Unirea” | Tentativele lui Igor Dodon de anulare a realizărilor Mișcării de Eliberare Națională

Mișcarea Politică „Unirea” susține, că în ultima perioadă, au loc mai multe tentative de anulare a realizărilor Mișcării de Eliberare Națională.

„Asistăm în ultima perioadă, deocamdată pasiv, la una dintre cele mai ample ofensive din ultimele decenii ale forțelor pro-imperiale, revanșarde și antinaționale, orchestrată de administrația de la Kremlin și pusă în aplicare de mercenarii autohtoni ai acestor forțe, în frunte cu Igor Dodon”, susțin reprezentanții formațiunii politice.
 
Astfel, Mișcarea Politică „Unirea” a prezentat mai  multe decizii și acțiuni care ar reprezenta, în viziunea acesteia, numeraose atacuri recente la cuceririle Mișcării de Eliberare
 
„ - Din suita diversiunilor, care sunt parte ale acestei ofensive de anvergura ale forțelor pro-imperiale și revanșarde fac parte atacurile repetate împotriva limbii române și a istoriei românilor. Absurditatea și inconsistența unor atare atacuri se lovesc de deciziile celor mai importante foruri ale celor doua state românești - ale Academiei Române și ale Academiei de Științe a Republicii Moldova, care, de-a lungul ultimelor decenii au adoptat numeroase declarații, ce constituie o pavăză sigură a cuceririlor noastre și pe care suntem obligați să le apăram cu toată vigoarea și fermitatea de care suntem capabili.
 
- O altă componentă a acestei diversiuni diabolice o constituie intenția forțelor anti-naționale și pro-imperiale rusești de a reboteza strada Octavian Goga din mun. Chișinău în Alexandr Suvorov. Generalisimul A. Suvorov constituie simbolul politicii de cuceriri ale Imperiului Rus din timpul domniei Ecaterinei a II-a de la sf. sec. XVIII. Aceste cuceriri constituie apogeul expansiunii rusești, care s-a soldat cu anexări succesive ale teritoriilor Ucrainei de la Est de Nipru, cu cele trei împărțiri ale Poloniei, cu incorporarea celei mai mari părți a acesteia în componența Imperiului Rus și lichidarea statului dualist al polonezilor și lituanienilor. O altă victimă ale acestor cuceriri au fost tătarii din peninsula Crimeea, care, după încorporarea acesteia în componenta Imperiului Rus (1783), au avut parte de prima lor deportare.
 
- Primarul socialist al Chișinăului, Ion Ceban, intenționează să deschidă la Chișinău, la comanda Moscovei un muzeu „al blocadei Leningradului”, iar Igor Dodon stăruie pe amenințarea de a închide muzeul ocupației de la Casa Armatei din Chișinău.
 
- La adoptarea bugetului municipiului Chișinău pentru 2020, deliberat au fost anulate compensațiile pentru victimele deportărilor staliniste.
 
- Dodon Igor a dat indicație autorităților municipale, aflate sub control socialist să identifice surse financiare pentru reparația cât mai grabnică a Muzeului Pușkin, chiar dacă această instituție nu se află în subordinea autorităților municipale.
 
- Primul ministru Ion Chicu a declarat că până la 9 mai va fi reparat (din nou!) Memorialul Eternitate, la reparația căruia acum 15 ani s-au cheltuit mai multe zeci de milioane de lei.
 
- Primăria Chișinău a plătit recent 344 de mii de lei pentru reparația monumentului comunist din fața Academiei de Științe, chiar dacă acești bani nu erau bugetați”, se arată încomunicatul Mișcării.
 
Astfel, Mișcarea Politică UNIREA condamnă „toate acțiunile din arsenalul propagandistic al Federației Ruse la Chișinău și declarară începerea unei campanii ample de demascare a atentatelor la identitatea noastră națională de către actuală guvernare”.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
1
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:2,6 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
2
Fri
6
Sat
8

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău