Mircea V. Ciobanu/Gazeta de Chișinău: „Uitați-vă la Igor Dodon, care e mereu transpirat, și veți înțelege: nu e ușor să placi atât patronului care te finanțează, cât și potențialului alegător” (Revista presei)

  • 05 Martie 2021 09:37
Mircea V. Ciobanu/Gazeta de Chișinău: „Uitați-vă la Igor Dodon, care e mereu transpirat, și veți înțelege: nu e ușor să placi atât patronului care te finanțează, cât și potențialului alegător” (Revista presei)

Revista presei din 05 martie 2021.

Deși anterior a fost acuzat de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova pentru opinia exprimată privind crearea majorității PSRM-ȘOR, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat la ProTV că poziția sa nu s-a schimbat. „Este foarte îngrijorător dacă persoane care au făcut parte din frauda bancară să participe la formarea unui nou Guvern. Asta e poziția Uniunii Europene de lungă durată, chiar de la alegerile parlamentare”, a spus Peter Michalko, citat de IPN. Diplomatul a răspuns criticilor pe care le-a primit anterior din partea socialiștilor și reprezentanților Partidului Șor și spune că nu-și va schimba opinia așa cum au făcut unii actori politici care inițial anunțau că vor alegeri anticipate, iar acum încearcă să evite un scrutin anticipat. „Văd că, mai degrabă, cei implicați în viața politică își schimbă atitudinea. Noi vom continua să avem această poziție clară, sunt recunoscător ong-urilor din Republica Moldova care m-au susținut, am primit multe mesaje din partea cetățenilor simpli care mă susțin”, a mai spus șeful Delegației UE în Republica Moldova. Diplomatul european a mai menționat că soluționarea crizei politice rămâne la discreția factorilor politici, iar alegerile anticipate pot reprezenta o soluție în acest sens.

Blocajul politic continuă, iar șansele de a identifica o soluție fără anticipate devin tot mai infime”, constată Alina Radu, în Ziarul de Gardă. „În fiecare fracțiune sunt voci care spun că există potențial de cooperare și identificare a numărului suficient de voturi pentru desemnarea unui guvern funcțional, fără deputații lui Șor. Dar în viața reală singura coaliție funcțională se pare că este cea cu Șor”, scrie autoarea și se întreabă: „Ar putea oare noul Guvern, votat de socialiști, deputații lui Șor, satelitul lor subminator Sergiu Sârbu și alți câțiva transfugi, sechestrați și dezonorați, să reprezinte interesele cetățenilor? Se va ocupa oare un guvern votat de deputați obscuri și corupți de problemele reale ale cetățenilor? Vor putea deputații din actuala legislatură, care nu vor fi de acord cu acțiunile acelui Guvern să formeze o majoritate care să îl demită? Nu, desigur. Și atunci, de ce ar avea nevoie Republica Moldova de un Guvern cu probleme de integritate, dacă și așa nu poate scăpa de un legislativ colcăind de corupție și interese obscure?”.

În Gazeta de Chișinău, scriitorul Mircea V. Ciobanu meditează asupra dilemei ce stă în fața unui lider de partid, care trebuie să țină cont atât de voința alegătorilor, dar, mai ales, de cea a finanțatorilor. „Uitați-vă la Igor Dodon, care e mereu transpirat, și veți înțelege: nu e ușor să placi atât patronului care te finanțează, cât și potențialului alegător. Pentru că atunci când alegătorul îți întoarce spatele, patronul îți va căuta înlocuitor. Îți va lua toiagul păstoriei și îl va da altui cioban. Ori va muta turma la târla altor voronini, tkaciuci, usatâi… De aici teama de anticipate: îl calcă pe urme alți egoiști. Pe contrasens, PAS se simte, egoist, [pe cal] înaripat. Intuiția și sondajele arată un spor al numărului de votanți (respectiv, de deputați în viitorul legislativ). De ce s-ar îngriji de alții, dacă ezitarea (să zicem, până la alegerile ordinare) le-ar putea scădea din rating? Sigur că aceste calcule ar putea fi greșite, în ultimă instanță. Lipsa aliaților în viitoarea legislatură și dependența ipotetică de vreun aventurier precum Usatâi le-ar putea fi fatală, în timp. Este, cred eu, un blestem al nostru, al tuturor, care nu poate fi exorcizat: orice președinte va conviețui cu un parlament pestriț, în care adepții lui devotați vor fi mereu în minoritate”, punctează autorul.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, premierul interimar Aureliu Ciocoi crede că R. Moldova, confruntată cu o creștere rapidă a numărului de noi infectări cu coronavirus, are nevoie de cel puțin „o săptămână, două” de „lockdown”, de izolare acasă. „Trebuie instituite măsuri speciale de securitate sanitare. Sau înăsprim dur controlul pentru măsurile existente sau ajungem la impunerea de noi măsuri.” Totodată, premierul interimar a declarat că ar fi necesară decretarea „stării de urgență” în sănătate, ceea ce ar permite guvernului interimar să facă achiziții publice, facilitând cumpărarea de vaccinuri. „Avem aproape 600 de milioane de lei, bani de la guvern și asistență externă, pentru achiziționarea directă de vaccinuri anti Covid-19” a mai spus Aureliu Ciocoi. Referitor la vaccinul rusesc anti Covid-19, Sputnik, el a precizat că pentru moment, numai o firmă particulară a cerut aprobarea acestuia în R. Moldova. Numai aceste doze, dacă vor fi cumpărare de o firmă privată, ar putea fi distribuite „contra cost”. Tot ceea ce se cumpără din banii statului, a asigurat Ciocoi, se va distribui gratuit.

Aducerea vaccinului rusesc „Sputnik V” în R. Moldova nu e doar o chestiune geopolitică. La mijloc sunt milioane de dolari, care ar urma să ajungă la persoane din anturajul lui Igor Dodon”, titrează Ziarul Național, citând un articol al portalului Disinfo.md. Insistența cu care este promovat vaccinul „Sputnik-V” în R. Moldova este o demonstrație crasă că liderul PSRM Igor Dodon ar fi antrenat într-un joc geopolitic în interesele Moscovei, cu posibile avantaje financiare. În schema de promovare și creare a unor condiții favorabile pentru achiziționarea vaccinul rusesc au fost antrenate personaje-cheie, care au fost implicate anterior în scandaluri mari de corupție, precizează sursa citată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău