Mircea V. Ciobanu/Gazeta de Chișinău: „Niciodată treburile comunității nu au mers mai prost decât azi. Ex-președintele ne sperie cu straturi de ultimatumuri în cazul în care actuala șefă a Palatului nu va face precum vrea el” (Revista presei)

  • 12 Martie 2021 11:47
Mircea V. Ciobanu/Gazeta de Chișinău: „Niciodată treburile comunității nu au mers mai prost decât azi. Ex-președintele ne sperie cu straturi de ultimatumuri în cazul în care actuala șefă a Palatului nu va face precum vrea el” (Revista presei)

Revista presei din 11 Februarie 2021

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher, a acordat un interviu portalului MoldovaCurata.md în care a oferit detalii despre procesul de repatriere a banilor confiscați de autoritățile britanice de la Luca Filat, fiul fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat. Diplomatul a subliniat că acești bani, în sumă de peste 456 de mii de lire sterline (echivalentul a peste 500 de mii de euro), aparțin cetățenilor Republicii Moldova și vor fi restituiți în beneficiul lor. Luca Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra. Acesta închiria un apartament în centrul Londrei cu un preț de 390 000 lire sterline pe an și a achiziționat un vehicul de lux, Bentley Bentayga, la sosirea sa la Londra. Este neobișnuit ca un student să ducă un asemenea mod de viață. Investigațiile financiare au identificat faptul că Filat nu avea venituri în Marea Britanie, spune ambasadorul britanic. Confiscarea a fost destul de mediatizată în Regatul Unit, cu o percepție pozitivă. Publicul britanic susține legile Regatului Unit privind recuperarea banilor infracționali. Cred că este corect ca oamenii să nu beneficieze financiar din crimele lor, a comentat diplomatul.

Cine (ne) guvernează? – o întrebare din Gazeta de Chișinău. Mircea V Ciobanu scrie că „niciodată treburile comunității nu au mers mai prost decât azi. Ex-președintele ne sperie cu straturi de ultimatumuri în cazul în care actuala șefă a Palatului nu va face precum vrea el; ne amenință cu catastrofa națională dacă vom merge la anticipate; Maia Sandu ar trebui, după vrerea lui, să desemneze un candidat pentru funcția de premier. Autorul explică de ce îl revoltă toată grija lui. Pentru că el este cel care, de facto, guvernează azi, conform tuturor regulamentelor și constituțiilor. El este cel care și-a desemnat membrii guvernului „tehnocrat”, alcătuit din propriii săi consilieri. El, Dodon, conduce partidul care a votat toate (sic!) cabinetele de miniștri de la plecarea lui Plahotniuc încoace. După ce i-a demis pe miniștrii democrați înainte ca aceștia să-și prezinte cererile de retragere din guvern, executivul actual este sută la sută al socialiștilor. E treaba lor cum au partajat funcțiile, cum au gestionat banul public, cum au proiectat bugetul, cum au demisionat, cum au fugit, ca niște lași, de pe câmpul de luptă cu pandemia. Dar responsabilitatea pentru acest dezastru le revine pe deplin! Într-o „republică parlamentară”, realitate politică ce îi place lui Dodon să ne-o amintească, responsabilitatea pentru guvernare e a partidului care a votat guvernul. Astfel, liderul acestui partid se face responsabil și de bugetul lui Chicu, și de gestionarea acestui buget de Ciocoi, iar în măsura în care insistă s-o facă prim-ministru pe Mariana Durleșteanu prim-ministru – și de falimentul pe care îl prognozează aceasta.

Mold-street se întreabă ce fel de vaccinuri anti-Covid va procura Moldova din cei 60 de milioane de lei anunțați de Guvern. Șeful Campaniei de vaccinare Alexei Ceban a declarat pentru presă că nu știe deocamdată de la ce produător vor fi procurate vaccinurile. Publicația a solicitat Ministerului Sănătății de la Moscova să confirme dacă R. Moldova a comandat Sputnik însă nu a primit nici un răspuns.

Ziarul de gardă publică un interviu cu părintele Andrei Rusu de la Biserica „Sfântul Dumitru” din Chișinău, pe care jurnalista Aneta Grosu l-a cunoscut, acum o săptămână, în Secția COVID-19 a Spitalului Clinic Republican după ce, timp de nouă zile, s-a aflat la Terapie Intensivă. După ce a trecut prin această încercare, preotul Andrei Rusu spune că „ar trebui să le purtăm mai mult de grijă oamenilor. Asta tare mult contează. M-a făcut să gândesc așa, în special exemplul medicilor. Oamenii aceștia atât de mult muncesc. M-a impresionat felul în care ei se dăruiesc bolnavilor, cu mult devotament, dar și bucuria pe care o trăiesc, atunci când pacienții încep să-și revină din suferință”. Preotul mai spune în interviu din Ziarul de Gardă că „în toate activitățile omului există diviziunea muncii. Fiecare e specialist în domeniul său. Bunăoară, eu sunt specialist în domeniul Teologiei, iar medicii sunt specialiști în tratarea sănătății oamenilor. Eu sunt obligat să respect ceea ce medicina îmi recomandă să fac. Eu am încredere în medicină, am încredere în oamenii de știință. Ar fi o profanare ca eu, un nespecialist, să zic că vaccinul nu ar trebui administrat. În condițiile actuale, vaccinul este o necesitate. Faptul că în R. Moldova acesta ajunge foarte greu e alt subiect. Acum trebuie să mulțumim pentru vaccinul adus și administrat lucrătorilor medicali. Vaccinul este o necesitate atât pentru noi, cât și pentru cei din preajma noastră”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău