Mircea Geoană: Suntem îngrijorați de mobilizarea amenințătoare de la granițele Ucrainei

  • 26 Ianuarie 2022 08:00
Mircea Geoană: Suntem îngrijorați de mobilizarea amenințătoare de la granițele Ucrainei

NATO este în căutarea unei soluții politice și diplomatice pentru detensionarea situației de la granițele Ucrainei. O spune secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană. Potrivit înaltului oficial, în ultimii ani, Rusia a adoptat o politică extrem de agresivă, care pune în pericol securitatea regională. Demnitarul și-a exprimat speranța că dialogul și diplomația vor prima și vor asigura pacea pe continentul european, notează IPN.

Secretarul general adjunct NATO a menționat că mult timp Rusia a ignorat orice dialog direct cu NATO, iar după o pauză de câțiva ani s-a reușit convocarea unei reuniuni NATO-Rusia. Mircea Geoană a menționat că acum NATO pregătește propuneri concrete pe care să le expedieze spre examinare Rusiei și care vor constitui subiectul următoarei întâlniri în format NATO-Rusia.

„Acțiunile Federației Ruse, extrem de agresive la adresa Ucrainei și în general la adresa vecinilor săi, au condus la o situație de securitate care este cea mai severă din ultimii 30 de ani. Pentru că este o situație cu un risc de securitate ridicat, noi credem la NATO și e ceea ce facem în mod activ, este să căutăm o soluție politică și diplomatică. Pentru că întotdeauna diplomația și dialogul sunt mai bune decât tensiunea sau conflictul. De aceea, după reuniunea NATO-Rusia de acum câteva zile, pentru prima dată după 2 ani și jumătate, în pofida insistențelor repetate pe care le-am făcut la adresa Federației Ruse să vină la masa dialogului cu NATO, am avut acest dialog acum câteva zile. Pregătim propunerile scrise pe care NATO le va trimite Rusiei. Secretarul general NATO a înaintat o scrisoare către toți membrii Consiliului, și Federației Ruse, și celor 30 de aliați, sugerând și indicând 3 grupuri tematice de subiecte care ar putea să facă subiectul unei discuții în formatul NATO-Rusia, vom vedea care va fi răspunsul Rusiei”, a spus Mircea Geoană în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Secretarul general adjunct NATO a menționat că Rusia a devenit în ultimii ani un factor de instabilitate în regiune. Reprezentanții Blocului Nord-Atlantic se arată îngrijorați de ambițiile expansioniste ale Moscovei. Potrivit secretarului general adjunct NATO, consolidarea prezenței militare ruse la granița cu Ucraina este un atentat la adresa securității regionale.

„Vrem să dăm diplomației o șansă, deși suntem îngrijorați de această mobilizare extraordinară, neobișnuită și amenințătoare la toate granițele Ucrainei. Sperăm ca dialogul să fie calea care să detensioneze situația și să permită un dialog matur și realist. Federația Rusă a îmbrățișat de ceva timp un tip de politici agresive și nu putem uita că în 2014 a anexat ilegal și nelegitim Crimeea, a încurajat și încă încurajează un război mocnit în Donbass. Nu putem să trecem cu vederea presiunile masive pe care le exercită la adresa altor vecini de-ai săi”, a mai spus secretarul general adjunct NATO.

Rusia a început exercițiile militare la granița cu Ucraina, cu mii de trupe și zeci de avioane de război. Acțiunile au loc după ce Kremlinul a acuzat Washingtonul de „escaladarea tensiunilor”, prin pregătirea unui contingent de soldați care ar putea pleca în Europa pe fondul temerilor că Moscova va invada Ucraina. Exercițiile militare implică aproximativ 6.000 de soldați și cel puțin 60 de avioane de luptă în regiunile Rostov și Krasnodar, din apropierea Ucrainei și din Crimeea ocupată de Moscova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău