Mircea Geoană: NATO este vigilentă față de efectele războiului din Israel. Menținem dialogul cu toate țările din zonă

  • 03 Noiembrie 2023 13:21
Mircea Geoană: NATO este vigilentă față de efectele războiului din Israel. Menținem dialogul cu toate țările din zonă

NATO are un dialog diplomatic și politic susținut cu toate țările din zona Orientului Mijlociu și este extrem de „vigilentă” la efectele directe și indirecte ale conflictului din Israel, a declarat, vineri, la Brașov, secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană.

În context, el a menționat o întâlnire a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei cu oficialii Alianței Nord-Atlantice, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

„NATO are două amenințări directe - Rusia pe de o parte și terorismul pe de alta.

De aceea suntem foarte vigilenți la efectele directe și indirecte ale acestei situații. Sperăm să nu escaladeze. Israelul are tot dreptul să-și apere teritoriul și populația. În același timp, trebuie să o facem proporțional și cu grija de a nu produce direct sau indirect escaladare.

NATO are foarte mulți parteneri în zonă - cam toate țările din zonă sunt partenerii noștri - de aceea și eu și secretarul general și colegii mei avem un dialog diplomatic și politic foarte susținut cu toate țările din zonă. Săptămâna viitoare vom avea la sediul NATO vizita regelui Iordaniei, un partener absolut vital pentru noi în acea regiune.

Suntem în contact cu toți partenerii noștri, suntem foarte vigilenți (...) fie că este vorba de Ucraina și războiul Rusiei, zona nordică - unde lucrurile sunt interesante - și mai ales aici, în sud, unde sperăm ca lucrurile să se calmeze și să reintre într-un făgaș al dialogului și al unor soluții diplomatice, este singura cale pentru a obține stabilitate”, a afirmat Mircea Geoană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău