Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

  • 25 Iunie 2022 16:47
Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că noul Concept Strategic, ce urmează să fie aprobat săptămâna viitoare la summit-ul de la Madrid, va aduce o abordare coerentă, holistică a celor cinci domenii operaționale ale NATO – terestru, aerian, naval, cibernetic și spațial -, cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”, relatează Agerpres.

„Vom veni, pentru prima dată, nu doar cu o prezență semnificativă, dar și cu o abordare holistică, coerentă: terestru, aerian, naval, cibernetic, spațial, cele cinci domenii operaționale ale NATO. Vom veni cu elemente de prepoziționare, vom veni și vom trece de la poliție aeriană la apărare aeriană, vom veni cu o nouă arhitectură de securitate în ceea ce privește zona de apărare antirachetă și antibalistică. Sunt lucruri de o calitate și de un nivel de sofisticare fără precedent și mă bucur, ca român, să văd că țara mea și țările nou venite în NATO, de la baltici până la Turcia, vor avea o altă generație de garanții și capabilități militare. Este o veste extraordinar de bună pentru România”, a spus Geoană, cu ocazia vizitei efectuate la Brigada 81 Mecanizată, însoțit de ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, scrie G4Media.

Mircea Geoană a subliniat „imensa importanță strategică” a Mării Negre, ce va fi reflectată și în Conceptul Strategic, această zonă reprezentând, în opinia sa, „imaginea mai largă a competiției între o Rusie agresivă, o Ucraină care își apără drepturile și aliați care își apără teritoriul și populațiile”.

„Marea Neagră este cu adevărat o zonă de imensă importanță strategică. Dacă vreți, într-un fel de spațiu micro, vortexul din Marea Neagră reprezintă imaginea mai largă a competiției între o Rusie agresivă, o Ucraină care își apără drepturile și aliați care își apără teritoriul și populațiile. De aceea, zona Mării Negre va fi reflectată la justa sa importanță în Conceptul Strategic. El nu are o dimensiune exclusiv geografică, va avea o dimensiune legată de provocările la nivel global. Intrăm și suntem deja într-o zonă de competiție a marilor puteri, suntem într-o zonă în care riscurile de securitate nu sunt exclusiv geografice, sunt și transnaționale, cibernetice, din spațiu, probleme de reziliență, probleme de adoptare de noi tehnologii, impactul noilor tehnologii asupra securității și apărării, de la quantum la inteligență artificială, de la biotehnologie la augmentare umană – sunt lucruri de care mă ocup la NATO și care vor fi reflectate în noul Concept Strategic”, a afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a menționat că săptămâna viitoare va fi aprobat un nou pachet de asistență specializată pentru Ucraina, care va viza și pregătirea acestei țări pentru tranziția de la echipamente militare din era sovietică către echipamente moderne, de tip NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău