"Miracolul bancar" al Ucrainei: cum reușesc băncile să funcționeze în ciuda invaziei

  • 02 Mai 2022 14:15

În timp ce Rusia se pregătea să invadeze Ucraina, experții se temeau că sistemul bancar ucrainean se va prăbuși în cazul unui război care, în opinia celor mai mulți, ar fi dus la închiderea principalelor bănci din țară, la bancomate fără bani și la prăbușirea monedei naționale. Cu toate acestea, sistemul bancar ucrainean a dovedit contrariul, rămânând funcțional la două luni de la începerea războiului.

"Pentru toată lumea, este un miracol modul în care Ucraina a reușit să mențină în viață sistemul bancar și să-l facă să funcționeze în timpul războiului", a declarat Ruslan Cernîi, redactor șef al publicației de știri Financial Club, pentru Kyiv Independent, citat de DIGI24.

El a apreciat că aproximativ 70% din sucursalele băncilor continuă să funcționeze în toată țara. Restul nu pot opera din cauză că sunt prea aproape de zonele de război din est și sud. Oamenii pot folosi cu ușurință și nelimitat aplicațiile bancare online și plățile fără numerar.

Băncile nu au probleme de lichiditate, a declarat Yevhen Dubogryz, expert în cadrul unui ONG. Doar patru din cele 69 de bănci se confruntă în prezent cu riscuri de lichiditate semnificative, în timp ce alte trei au riscuri ușor mai mari. Majoritatea acțiunilor lor se concentrează pe împrumuturi sau operațiuni bancare în regiunile devastate de război. Nici pentru următoarele șase luni nu sunt așteptate schimbări din acest punct de vedere.

"Băncile au suficiente resurse pentru a menține fluxul de numerar chiar și în cele mai nefavorabile scenarii", a spus Dubogryz.

În martie, rezervele internaționale ale Ucrainei au crescut cu 2%, până la 28,1 miliarde de dolari, în principal datorită tranșelor de la Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și UE. "Dinamica de completare a rezervelor ar trebui să fie aceeași", a declarat Pervin Dadashova, directorul departamentului de stabilitate financiară al băncii centrale, pentru Kyiv Independent.

"Pe de altă parte însă, dacă războiul continuă într-un ritm similar, băncile vor începe să se închidă la un moment dat", a apreciat Ruslan Cernîi. 

Doi factori cheie au jucat un rol vital în "miracolul bancar" al Ucrainei

În menținea funcțională a sistemului bancar ucrainean, au contat politicile băncii centrale și o reorganizare a sistemului după criza economică din 2014.

Aproape 100 de bănci ucrainene insolvente au fost lichidate, în timp ce unele au fost naționalizate.

Pandemia de Covid-19 a ajutat, de asemenea, sectorul bancar al Ucrainei, prin faptul că digitalizarea a fost accelerată, iar angajații au muncit de acasă, a declarat Pervin Dadashova, de la banca centrală.

În 24 februarie, când Rusia a început invazia în Ucraina, Banca Națională avea un plan concret cu privire la modul de acțiune. Banca a înghețat cursul de schimb al monedei naționale – 29,25 grivne pentru un dolar american. De asemenea, a interzis cumpărarea și vânzarea online de valută străină de către bănci către persoane fizice. În 14 aprilie, banca centrală a relaxat interdicția și a permis băncilor să vândă valută străină în numerar oamenilor. Mișcarea a asigurat operațiunile de schimb pentru cetățeni.

Totodată, refinanțarea rapidă și interzicerea tranzacțiilor valutare au ușurat presiunea asupra grivnei, potrivit unui raport al Centrului pentru Strategii Economice.

În plus, fiecare bancă avea o listă de angajați care nu puteau fi recrutați pentru serviciul militar în următoarele șase luni. "Băncile au demonstrat că sunt stabile și au reacționat rapid. S-au asigurat că pot continua să funcționeze", a spus jurnalistul Ruslan Cernîi.

Banca Națională a încurajat plățile fără numerar, fiind excluse astfel riscuri precum posibile atacuri la sediile băncilor. 

Trecerea la tehnologiile cloud a ajutat băncile să economisească timp și bani atunci când au fost nevoite să-și mute serverele într-un loc nou.

În ciuda atacurilor cibernetice în curs, reprezentantul băncii centrale a spus că băncile nu au pierdut informații esențiale legate de active sau de împrumuturi.

Când războiul se prelungește, problemele cresc

Aproape 70% dintre antreprenori au încetat activitatea, potrivit datelor transmise de Uniunea Ucraineană a Antreprenorilor, ceea ce a crescut puternic nivelul creditelor neperformante. În prezent, împrumuturile neplătite variază de la 40% la 80% la diferite bănci, potrivit lui Cernîi.

Pe de altă parte, pe măsură ce veniturile băncilor au scăzut, băncile au început să reducă împrumuturile acordate companiilor, o problemă fiind pentru cele agricole care reclamă că nu au cu ce să cumpere semințele pentru campania de semănat.

În 17 martie, președintele Volodimir Zelensky a anunțat o rată a dobânzii zero pentru împrumuturile de până la 2 milioane de dolari pentru afaceri în cadrul programului guvernamental de creditare de 5-7-9% pentru perioada legii marțiale. Cu toate acestea, după o lună, întreprinderile, în special cele mici și mijlocii, au reclamat că nu pot lua împrumuturi din cauza reticenței băncilor, potrivit ministrului Economiei Iulia Sviridenko. Până la jumătatea lunii aprilie au fost acordate aproape 1.400 de împrumuturi în valoare totală de 127 de milioane de dolari, concentrate pe trei sectoare de activitate – agricultură, alimentație și de medicamente.

În același timp, din punct de vedere al securității investițiilor, băncile au împărțit neoficial Ucraina în zone pe mai multe culori, cea roșie marcând cel mai mare risc, iar cea verde, siguranță relativă, așa cum este vestul Ucrainei.

Sunt îngrijorări însă că și după încetarea războiului, se vor menține situațiile de  incapacitate de rambursare a datoriilor, și că cel puțin jumătate dintre bănci ar putea fi închise.

Îngrijorări pe care oficiali ai Băncii Naționale încearcă să le contracareze: "Nu este în regulă să spunem că există un risc mare de retragere în masă a băncilor de pe piață din cauza războiului", a spus Pervin Dadashova, care a adăugat că Banca Națională este pregătită să depășească o potențială criză.

"Toată lumea este în aceeași barcă și toată lumea este interesată de același obiectiv", a declarat ea, adăugând că un sector bancar sănătos este vital pentru redresarea economiei țării. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău