Miracol în plină pandemie: „De când s-a născut, s-au întâmplat doar lucruri bune, economia se îmbunătățește, suntem foarte fericiți”

  • 28 Iunie 2020 15:30
Miracol în plină pandemie: „De când s-a născut, s-au întâmplat doar lucruri bune, economia se îmbunătățește, suntem foarte fericiți”

În sud-vestul Poloniei există un mic sat unde trăiesc doar 300 de suflete. Acum sătucul are însă și o vedetă. Este un băiețel care încă nu știe, dar e deja o celebritate locală. Nașterea lui a făcut senzație chiar și în presă. Și asta pentru că e primul băiat venit pe lume acolo în ultimii 10 ani. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 și Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30, scrie Digi24.ro

Brigada de pompieri voluntari din Miejsce Odrzanskie se antrenează de două ori pe săptămână. Echipa este formată în totalitate din fete - și așa e de mai mulți ani. Dar situația e pe punctul să se schimbe: din spate, Anna Milek stă și privește. L-a adus cu ea pe Bartosz. Este primul băiat născut în sat în ultimii zece ani.

Abia venit pe lume, doarme în cărucior și nu pare prea interesat de antrenament. Dar unele fete știu deja cum ar putea Bartosz să se facă util.

„Fetele se antrenează mult și se descurcă destul de bine. Dar dacă li s-ar alătura și băieți, le-ar fi mai ușor”, spune Adrianna Pieruszka.

Sunt o mulțime de lucruri de făcut.

„Băieții ar fi de ajutor dacă furtunul s-ar sparge sau dacă fetele n-ar mai reuși să controleze apa aruncată dintr-un furtun atât de mare”, explică tânăra Lillianna Kicler.

„Ne-am rugat și rugăciunile noastre au primit răspuns”

Pentru o urgență adevărată, Bartosz e, desigur, încă prea mic. Însă șeful brigăzii de pompieri are planuri mari cu el.

„Suntem cu toții foarte bucuroși că s-a născut un băiat în satul nostru după o perioadă atât de lungă. Sperăm că într-o bună zi se va alătura și pompierilor voluntari”, declară Tomasz Golasz, șeful brigăzii de pompieri din Miejsce Odrzańskie.

Anna Milek își scoate fiul pentru o gură de aer proaspăt cel puțin o dată pe zi în acest sat cu mai puțin de 300 de locuitori.

„Nu am crezut niciodată că venirea lui pe lume va deveni un eveniment atât de important. Am crezut că voi naște liniștită și mă voi întoarce acasă, dar lumea a început să mă felicite în timp ce eram încă în spital”, povestește mama lui Bartosz.

A fost un eveniment fericit pentru întreg satul.

„Ia uite-l”, exclamă admirativ o femeie.

Cuplurile din sat au încercat tot felul de metode înainte ca micul miracol să se întâmple.

„Ne-am rugat și rugăciunile noastre au primit răspuns. A apărut un băiat, un dar divin” - spune Joanna Pałka.

Băiatul din satul fetelor

Acum, șeful consiliului local trebuie să se țină de cuvânt. El a promis o surpriză pentru primul născut băiat în sat.

„Veștile bune au ajuns la toți în această perioadă dificilă a pandemiei și s-a dovedit a fi un moment de cotitură. De când s-a născut Bartosz, s-au întâmplat doar lucruri bune. Statisticile arată mai bine, economia locală se îmbunătățește. Suntem toți foarte, foarte fericiți” - spune Rajmund Frischko, președintele Consiliului local.

Bartosz a devenit un fel de erou. Se bucură de titulatură între masă și somn - ca un bebeluș.

Mama lui încă primește cadouri, flori și jucării și haine pentru întreaga familie Milek, astfel încât toată lumea să poată împărtăși norocul.

„Nu am nici măcar o prietenă care să aibă un frate. Sunt singura și e grozav!” - spune cu mândrie Lena Milek, sora lui Bartosz.

Copiii se pregătesc de la 2 ani să devină salvatori voluntari

Pompierii voluntari exersează acordarea primului ajutor, presupusa lor victimă, Magda, e bandajată până când începe să semene cu o mumie. Magda își face griji acum pentru că nu știe cum va ajunge la ambulanță.

„M-aș simți mai în siguranță dacă ar participa și băieți, pentru că sunt mai puternici”, spune fata.

Dar vor mai trece câțiva ani până când Bartosz va fi suficient de mare pentru a se înrola. Deocamdată, Magda va trebui să aibă încredere în colegele ei, mari și mici. Și n-au avut nicio problemă.

După simulare, femeile-pompier cu mai multă experiență își fac timp pentru a evalua următoarea generație.

Anna și-ar dori ca fiul ei să se alăture brigăzii de pompieri - chiar în curând. Poate merge de îndată ce împlinește doi ani.

„Ne vom juca cu el, nu va fi singur” - dă asigurări mica Jennifer Wieczorek.

Până atunci, Bartosz își trăiește viața în ritmul său, dormind și adunându-și forțele pentru a face față provocărilor vieții.

 Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău