Minorii trebuie să fie învățați cum să evite situațiile de risc și să apeleze după ajutor, în cazul abuzului sexual

  • 21 Octombrie 2016 16:56
Minorii trebuie să fie învățați cum să evite situațiile de risc și să apeleze după ajutor, în cazul abuzului sexual

Prevenirea abuzului sexual împotriva copiilor reprezintă un subiect tabu în Republica Moldova, susțin specialiștii în domeniul protejării drepturilor copiilor.

Aceștia pledează pentru introducerea unor programe obligatorii de instruire a copiilor în școli și grădinițe astfel încât minorii să fie învățați cum să evite situațiile de risc și cum să apeleze după ajutor.

Prevenirea abuzului sexual este un subiect despre care este o rușine să vorbești, în familia sau la școală, avertizează specialiștii în domeniul protecției drepturilor copiilor. Foarte puțini sunt părinții care încearcă să discute pe înțelesul copiilor ce înseamnă un abuz și să-i instruiască pentru a preveni un eventual abuz, arată un studiu realizat recent de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, organizație care activează în domeniu de aproape 20 de ani.

„Doar patru din zece părinți au declarat că au discutat cu propriii copiii lor de 5-11 ani despre prevenirea unui abuz sexual iar cei care discută  fac din perspectiva exclusiv a înfricoșării copilului. ”Nu cumva să ți se întâmple” și atunci copiilor nu le sunt dezvoltate acele abilități care ar putea să recunoască situațiile de risc, totodată să le stopeze, să apeleze la ajutor. Este o problemă foarte mare care ar trebui să fie pusă și pe seama sistemului”.

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de copii a elaborat o serie de cursuri de educare a copiilor încă din grădinițe, dar și la școală, menite să prevină abuzurile în rândul minorilor. Psihologul Dumitrița Dreglea, susține că programul ”Provocările lui Dragoș” desfășurat ca test într-o școală din orașul Strășeni, cu elevii clasei a patra, constă în prezentarea la ore a unor filmulețe animate în care elevii devin conștienți de propriile sentimente dar și de ceea ce este bine său nu.

”Sunt situații în care personajul Dragoș se regăsește. Vine la școală și cineva îl ia în derâdere, sau află despre o prietenă a lui, care s-a aflat într-o situație dificilă, când un vecin a încercat să îi pună mâna sub fustă. Este important ca toți copiii să știe că asta se poate întâmpla și ce ar putea ei să facă. De multe ori copiilor le este rușine, cred că e din vina lor ceea ce îi face să se abțină în a spune asta adulților”, a constatat Dumitrița Dreglea.

”Copiii în siguranță” este un alt program al CNPAC care a fost implementat deja în 38 de grădinițe din localitățile Hâncești, Orhei ș Chișinău și în urma căruia peste o mie de micuți au fost instruiți, potrivit coordonatoarei programului, Parascovia Topadă.

”Orice copil care a trecut prin acest program de instruirea a învățat ce înseamnă emoții plăcute sau neplăcute, a învățat ce înseamnă acea zonă intimă, știe că nimeni nu are voie să îl atingă, fără permisiunea lui și de asemenea știe unde să se adreseze atunci când se află într-o stare de nesiguranță. Aceasta este o practică europeană, lecțiile însă au fost adaptate la realitatea din Republica Moldova”, a declarat Parascovia Topadă.

Obiectivul pe termen lung este includerea acestor programe de instruire pe o durată de opt săptămâni, ca materii obligatorii în toate școlile și grădinițele din Republica Moldova, susține reprezentanții CNPAC.

În Republica Moldova nu există o statistică exactă a numărului de copii victime al abuzului. Doar în ultimii trei ani Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copiii a acordat asistență unui număr de peste 220 de copiii care au fost abuzați sexual. La nivel mondial peste 120 de milioane de copiii sunt victime ale unei forme de abuz.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău