Ministrul Victor Parlicov a avut mai multe întrevederi cu oficiali germani, în cadrul vizitei la Berlin

  • 22 Martie 16:24
Ministrul Victor Parlicov a avut mai multe întrevederi cu oficiali germani, în cadrul vizitei la Berlin

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit la Berlin cu vicecancelarul Robert Habaeck, ministru al Economiei și Acțiunii Climatice. Acesta a subliniat importanța acțiunilor imediate în domeniul energiei durabile, având în vedere țintele ambițioase stabilite atât de Uniunea Europeană, cât și de reuniunea COP28 din Dubai referitoare la energiile regenerabile, eficiența energetică și renunțarea la combustibilii fosili, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Energiei.

Întâlnirea a avut loc în contextul participării ministrului Energiei la conferința Berlin Energy Transition Dialogue 2024.  

În cadrul întrevederii cu Stefan Wenzel, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Federal al Economiei și Acțiunii Climatice, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a abordat chestiunile privind situația energetică la nivel național, mulțumind Germaniei și partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat în depășirea crizei energetice din toamna anului 2022. Ministrul a menționat despre conectarea cu ENSTO-E, dar și sprijinul pentru implementarea reformelor în sector pentru accelerarea integrării în UE.  

La Fundația Heinrich-Böll-Stiftung, Victor Parlicov a discutat cu Robert Sperfeld despre importanța sprijinului în formarea capacităților în domeniul energiei și al climei.  

Cooperarea și sprijinul german în acest domeniu au fost, de asemenea, discutate și cu parlamentarul Robin Wagener. Pe lângă mandatul său deputat, Wagener ocupă din 2023 funcția de coordonator pentru cooperarea cu Caucazul de Sud, Republica Moldova și Asia Centrală în cadrul Ministerului Federal de Externe. 

Ministrul Parlicov a subliniat nevoia de sprijin pentru realizarea programelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial, dând drept exemplu experiența Germaniei și bunele practici deja aplicate în Republica Moldova, în special în cazul grădiniței de la Călărași DoReMicii, construită după principiul Casei pasive, cu fonduri germane.  

De asemenea, ministrul a menționat pregătirea Legii Sandbox, exprimând interesul pentru proiectele inovatoare ce pot fi realizate de mari companii germane în Moldova. Amintim că un Sandbox reprezintă un regim de reglementare special, care permite întreprinderilor să experimenteze noi produse, servicii și modele de afaceri inovatoare care nu pot funcționa în cadrul de reglementare existent în prezent, rămânând în același timp sub supravegherea unui organism de reglementare și păstrând focusul asupra protecției consumatorilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău