Ministrul Sportului din Rusia reacționează la raportul lui McLaren: Este eronat

  • 10 Decembrie 2016 17:40
Ministrul Sportului din Rusia reacționează la raportul lui McLaren: Este eronat

Ministrul Sportului din Rusia, Pavel Kolobkov, a declarat vineri, că raportul McLaren privind "conspirația instituțională" pentru dopaj în această țară este eronat, notează agenția de știri TASS.

Peste 1.000 de atleți ruși care au participat la Jocurile Olimpice de vară și iarnă și Jocurile Paralimpice au beneficiat de pe urma unei conspirații instituționale pentru a ascunde teste antidoping pozitive, potrivit raportului McLaren dat publicității vineri de către Agenția Mondială Antidoping.

Pavel Kolobkov susține că raportul întocmit de către avocatul canadian Richard McLaren oferă informații eronate.

"Raportul McLaren privind o conspirație instituțională pentru dopaj este eronat. Nu a fost vorba și nu poate fi niciodată vorba despre așa ceva. Agențiile care se ocupă cu aceste probleme în Rusia au întâmpinat anumite abateri, eu cred că au existat și infracțiuni grave, comise în special de către domnul Rodchenkov (n.r. - fostul director al laboratorului antidoping din Moscova) și complicii acestuia. Ar fi foarte bine dacă alte state ar investiga încălcările normelor antidoping la fel de rapid cum o facem noi.

Pe de altă parte, mă bucur că domnul McLaren a observat eforturile noastre de a curăța sportul din Rusia de fenomenul dopajului. Vreau să accentuez că nu facem acest demers sub presiune, ci din motivația de a avea un sport curat.

Ministerul Sportului studiază cu atenție conținutul raportului și va formula o atitudine constructivă. Trebuie să investigăm circumstanțele pentru informațiile oferite în acest raport. Totodată, ne menținem poziția că nu există programe suștinute de stat pentru susținerea dopajului în sport. Vom lupta în continuare împotriva dopajului, dintr-o poziție de toleranță zero", a spus Kolobkov.

Dmitry Svishchev, un membru al parlamentului rus și președintele Federației Ruse de Curling, a declarat: "Nu am auzit nimic noi. Doar acuzații nefondate împotriva Rusiei. Dacă ești cumva rus, ești acuzat automat de toate păcatele din sport".

Dezvăluirile raportului McLaren fac referire la un sistem de acoperire a cazurilor de dopaj, care a funcționat pe durata Jocurilor Olimpice de vară din 2012 (Londra), Campionatul Mondial de Atletism din 2013 (Moscova) și Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 (Soci).

Potrivit documentelor prezentate de Agenția Mondială Antidoping (WADA), peste 30 de sporturi, inclusiv fotbal, au fost implicate în mușamalizarea unor probe antidoping pozitive. Una dintre metodele folosite ar fi fost schimbarea probelor de urină, practică des uzitată în cadrul laboratoarelor antidoping din Moscova. Rusia a câștigat 24 de medalii de aur, 26 de argint și 32 de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra, dar niciun sportiv rus nu a fost testat pozitiv.

Primul raport McLaren, oferit publicității în iulie, a dezvăluit fenomenul de dopaj susținut de stat în sportul din Rusia. Moscova ar fi ascuns sute de teste antidoping pozitive în mai multe discipline sportive, înaintea Jocurile Olimpice de la Soci. În urma publicării raportului, mai mulți sportivi din Rusia au primit o interdicție de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din luna august a acestui an. Deși atleții și halterofilii ruși nu au avut drept de participare la Rio, Comitetul Internațional Olimpic a refuzat să instituie o suspendare generală pentru toți sportivii din Rusia, lăsând federațiile internaționale să decidă asupra eligibilității sportivilor de a concura.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,04
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Sun
15
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău