Ministrul Sănătății | Procedurile anevoioase împiedică procurarea echipamentelor medicale

  • 09 Octombrie 2019 16:27
Ministrul Sănătății | Procedurile anevoioase împiedică procurarea echipamentelor medicale

Dotarea spitalelor cu tehnică modernă rămâne o problemă din cauza procedurilor de achiziție anevoioase.

Este comentariul ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, solicitată de IPN să comenteze un raport al avocatului poporului, în care se spune că majoritatea spitalelor nu dispun de monitoare pentru pacienți în sălile de reanimare.

Potrivit Alei Nemerenco, „sistemul de achiziție tratează echipamentele medicale de urgență majoră ca pe o procedură de procurare a unor roți la automobile”. „Eu am discutat cu spitalele și foarte multe au bani în buget, dar procedura este complicată și durează luni de zile”, a spus ministra. În opinia sa, sunt necesare modificări în Legea achizițiilor publice, pentru a facilita și urgenta achiziționarea echipamentelor medicale.

Potrivit raportului prezentat în aprilie de către avocatul poporului, Mihail Cotorobai, instituțiile medicale publice din țară au în dotare echipamente medicale vechi, cu o durată de exploatare de peste 40 de ani. Doar 67% din Departamentele și Unitățile de Primiri Urgențe corespundeau standardelor de dotare cu echipamente. Din numărul de aparate Roentgen raportate de instituții, 34 la număr, 65% au o uzură de la 75 la 100%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău