Ministrul Sănătății de la București | Vom susține sistemul de sănătate din R.Moldova, vom continua cu modernizarea spitalelor și dotarea cu echipamente

  • 23 Octombrie 2018 10:18
Ministrul Sănătății de la București | Vom susține sistemul de sănătate din R.Moldova, vom continua cu modernizarea spitalelor și dotarea cu echipamente

Guvernul României va oferi în continuare suport Republicii Moldova în modernizarea spitalelor și dotarea cu echipament medical performant, cât și în realizarea reformelor în domeniul sănătății, a declarat ministrul Sănătății al României, Sorina Pintea în cadrul întrevederii oficiale cu ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

Potrivit unui comunicat, urmează în timpul apropiat să fie semnat de ambele ministere, un Plan de acțiuni privind cooperarea în domeniul sănătății și științelor medicale. Oficialii au discutat despre domeniile de colaborare necesare pentru cele două state, cum ar fi dezvoltarea proiectelor transfrontaliere comune în cadrul programului Operațional Comun România - R. Moldova 2014-2020, a parteneriatului în domeniul transplantului, procurarea comună de medicamente, îndeosebi în cazul bolilor rare sau despre managementul spitalicesc. 

 „Contez pe suportul și experiența României în realizarea și implementarea reformei spitalicești care urmează să o inițiem în Republica Moldova, de asemenea și a Agenției e-Health, care este extrem de necesară și în țara noastră odată cu reformarea spitalelor. (...) Această instituție va aduna într-un loc tot ce ține de informația sistemului de sănătate, precum prescripția medicală, dosarul electronic al pacientului și certificatele medicale”, a declarat Silvia Radu.

De asemenea, Silvia Radu a accentuat importanța realizării în comun a procurării medicamentelor rare și costisitoare, ca ambele state să beneficieze în acest domeniu de cost-eficiență, iar pacienții să nu ducă lipsă de aceste preparate.

„Vom susține sistemul de sănătate din Republica Moldova, vom continua cu modernizarea spitalelor și dotarea cu echipamente. Aveți tot sprijinul meu și a echipei Ministerului în realizarea reformelor în domeniul spitalicesc și asistenței medicale primare”, a subliniat Sorina Pintea.

La finalul întrevederii, miniștrii au menționat necesitatea instituirii unui grup de lucru care va coordona domeniile de cooperare incluse în Planul de acțiuni și semnarea acestuia foarte curând. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău