Ministrul rus al apărării: Rusia a transferat două armate și trei unități aeropurtate pe flancul său vestic pentru exerciții

  • 13 Aprilie 2021 18:15
Ministrul rus al apărării: Rusia a transferat două armate și trei unități aeropurtate pe flancul său vestic pentru exerciții

Rusia a anunțat marți transferul a două armate și trei unități aeropurtate la frontiera de vest a Federației pentru efectuarea unor 'exerciții', ca reacție la activitățile 'amenințătoare' ale NATO, relatează agențiile de presă EFE și AFP, în timp ce Kievul acuză Moscova de comasări de trupe la frontiera ruso-ucraineană.

'Ca răspuns la activitățile militare ale Alianței care amenință Rusia, noi am luat măsuri adecvate', a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, în cadrul unei reuniuni la Severomorsk, în regiunea Murmansk, pe coasta Mării Barents, potrivit agenției de presă Interfax.

În decurs de trei săptămâni, în cadrul unor exerciții surpriză pentru unitățile din districtele militare Vest și Sud, 'două armate și trei unități aeropurtate au fost desfășurate în zonele de antrenament și de luptă la frontiera occidentală a Federației Ruse', a declarat Șoigu la Severomorsk, unde se află baza Flotei ruse a Nordului.

Generalul Șoigu nu a precizat locul exact de desfășurare a acestor trupe, nici numărul lor exact, dar a apreciat că aceste forțe au arătat 'pregătirea și capacitatea lor de a asigura securitatea militară a țării'.

Potrivit ministrului rus, evaluarea capacității de luptă a forțelor armate ruse 'se va încheia în două săptămâni'. 'Toate activitățile de verificare sunt programate să se încheie în două săptămâni', a subliniat el.

Ucraina a alertat comunitatea internațională în ultimele săptămâni cu privire la creșterea prezenței militare ruse în apropiere de frontiera sa și în Crimeea anexată, pe lângă intensificarea încălcării armistițiului în Donbas, unde din 2014 forțe proguvernamentale se confruntă cu rebeli separatiști proruși, sprijiniți de Moscova.

Kievul a estimat, potrivit biroului de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la aproximativ 80.000 numărul de militari ruși la frontiera de est a Ucrainei și în Crimeea, în timp ce șeful Statului Major general, Ruslan Homceak, a declarat pentru CNN că Rusia a mobilizat 50.000 de militari.

Rusia susține, în schimb, că poate să-și transfere trupele și echipamentele militare pe teritoriul său atunci când dorește și fără să anunțe pe nimeni, acuzând în același timp Ucraina de escaladarea situației în Donbas.

Mai mult, ministrul rus al apărării a declarat marți că SUA și NATO își desfășoară trupe în apropiere de frontierele ruse, concentrându-și potențialul de luptă în regiunea Mării Negre și a Mării Baltice.

SUA au comunicat vinerea trecută Turciei, prin canale diplomatice, că va trimite două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu Convenția de la Montreux (1936), care conferă Turciei controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

Potrivit lui Șoigu, NATO și SUA ar intenționa să desfășoare 40.000 de soldați și 15.000 de echipamente militare, inclusiv aviație strategică, la frontierele europene ale Rusiei, conform agenției oficiale TASS.

'În prezent, trupe americane sunt transferate din zonele continentale ale Americii de Nord peste Atlantic în Europa. Există o mișcare de trupe în Europa către granițele ruse. Principalele lor forțe sunt concentrate în Marea Neagră și regiunea Mării Baltice', a afirmat ministrul Șoigu la o reuniune cu înalți responsabili ai armatei ruse la Severomorsk.

Serghei Șoigu a afirmat că 'SUA își consolidează prezența militară în Polonia și țările baltice', iar 'intensitatea zborurilor de recunoaștere aeriană s-a dublat față de anul trecut, în timp ce activitățile de recunoaștere maritimă au crescut cu 50%'.

'În fiecare an, în Europa, Alianța desfășoară până la 40 de evenimente majore de formare operațională, cu un accent clar antirusesc. În primăvara acestui an, forțele armate combinate ale NATO au început cel mai ambițios exercițiu din ultimii 30 de ani, Defender Europe - 2021', a adăugat ministrul rus.

Aceste declarații intervin după ce NATO a trimis marți semnale ferme Moscovei, într-o încercare de a dezamorsa un nou conflict în Ucraina, notează AFP.

Denunțând o întărire militară 'considerabilă' și 'nejustificată' a Rusiei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit la Bruxelles pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca, în timp ce s-au intensificat confruntările dintre armata ucraineană și rebelii separatiști, după ce acestea practic se opriseră după armistițiul încheiat în vara anului 2020.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău