Ministrul român al Energiei: România vrea să aprovizioneze în totalitate Republica Moldova cu energie și gaze naturale

  • 23 Mai 2023 11:02
Ministrul român al Energiei: România vrea să aprovizioneze în totalitate Republica Moldova cu energie și gaze naturale

România își propune să aprovizioneze în integralitate și totalitate Republica Moldova cu energie electrică și gaze naturale, spune ministrul român Energiei, Virgil Popescu, citat de Radio România Actualități.

El a declarat în cadrul Forumului Energiei, organizat de Financial Intelligence, că relația României cu Republica Moldova în domeniul energiei este prioritară pentru București, atât din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze naturale, cât și cu energie electrică.

Virgil Popescu a adăugat că se dorește alimentarea în totalitate a Republicii Moldova cu energie electrică și gaze naturale din România.

„La nivelul gazelor naturale avem gazoductuctul Iași-Ungheni-Chișinău. Săptămâna trecută am aprobat un memorandum în guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. Studiem creșterea capacității de interconectare prin acest gazoduct. Suntem în stadiu avansat cu proiectul Suceava-Bălți, linie (electrică – n.r.) de 400 de kilowolți, pentru a lega direct Republica Moldova de România. Avem două opțiuni pentru finanțarea pe teritoriul României: RepowerEU sau fondul de modernizare. Colegii moldoveni au deja finanțarea pentru partea pe teritoriul Republicii Moldova. Nuclearelectrica cu Energocom a semnat deja un contract de tip DPA pentru unitatea 3 și unitatea 4. Practic, dorim să aprovizionăm în integralitate și în totalitate Republica Moldova cu energie și gaze naturale din România”, a menționat Virgil Popescu.

El a precizat că proiectele de creare a noilor capacități de producție de energie electrică în România sunt numeroase și includ atât investiții pe zona de regenerabile, cât și pe cea de nuclear sau de gaze naturale, însă ele depind și de întărirea sistemului de transport și de echilibrare a sistemului energetic național.

Virgil Popescu a adăugat că prioritatea numărul unu a sistemului național de transport a energiei trebuie să fie cablul de curent continuu, care va străbate România de la est la vest, parte a unui proiect ce va lega Azerbaidjanul de Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău